Blog

Predsjednik Josipović primio izaslanstvo Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske

S lijeva na desno: Snježana Krpes, savjetnica, Sanja Škorić, dopredsjednica i v.d. tajnica Saveza, prof.dr.sc. Aida Salihagić Kadić, predsjednica Saveza, predsjednik RH dr.sc. Ivo Josipović, Sonja Borovčak, dopredsjednica Saveza,  i Jasenka Borovčak, tajnica DND Zabok.
 

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je izaslanstvo Saveza društava „Naša djeca“ koje ga je upoznalo s aktivnostima ove nevladine organizacije koja djeluje već preko šezdeset godina.

Za svoje djelovanje koje obuhvaća velik broj programa, akcija i aktivnosti u cijeloj Hrvatskoj dobili su niz priznanja na međunarodnoj razini i predstavljaju primjer u brizi za djecu i njihov razvoj. Aktivnosti se odnose na smotre dječjeg stvaralaštva, organiziranje ljetovanja i kampova za djecu, organiziranje dječjeg tjedna, dječjih foruma, igraonica, ekoloških akcija, međunarodnih susreta djece i slično.

Neke od akcija koje su posebno značajne su „Gradovi i općine – prijatelji djece“, u koju je uključeno 94 grada iz općine. Cilj ove akcije je primjena Konvencije UN-a o pravima djeteta na lokalnoj razini. Do danas je četrdeset  gradova ispunilo vrlo zahtjevne kriterije za dobivanje prestižnog naziva grad/općina prijatelj djece.

Akcijom „Za osmijeh djeteta u bolnici“ koja se od 1999.g. provodi u suradnji s Hrvatskim društvom za socijalnu i preventivnu pedijatriju i Pedijatrijskim društvom hrvatske udruge medicinskih sestara promiču se načela humanizacije bolničkog liječenja djece. U ovoj akciji sudjeluje 36 bolnica i dječjih odjela, dok je status prijatelja djece ostvarilo 29 bolnica.

Nažalost, Savez društava „Naša djeca“ za svoje djelovanje, koje se bazira uglavnom na volonterskom radu, nemaju potporu državnih institucija već se financiraju isključivo od članarina općina i gradova.

predsjednik2

Predsjednik Josipović podržao je nastojanja društava “Naša djeca” usmjerena na ostvarivanje dječjih prava te zahvalio predstavnicama i volonterima Saveza na zaštiti i pomoći koju pružaju najranjivijim članovima našeg društva, djeci.

 (izvor: www.predsjednik.hr)