Blog

PREDSTAVLJEN PRIJEDLOG NACIONALNIH INDIKATORA DJEČJE DOBROBITI

U suradnji s djecom vodeći domaći stručnjaci razvili su skup indikatora koji će pratiti dobrobit djece. Praćenje i osiguravanje kvalitete života djece u Hrvatskoj temeljni je cilj uvođenja indikatora dječje dobrobiti. Prijedlog indikatora u travnju 2017. predstavljen je u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Vodeći domaći stručnjaci u suradnji s  prof. dr. sc. Jonathanom Bradshawom, konzultantom UNICEF-a, te pod vodstvom prof. dr. sc. Marine Ajduković, razvili su skup indikatora koji će pratiti dobrobit djece u Hrvatskoj.

IMG_7938_smPredstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić, državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dr.sc. Marin Strmota, prof. dr. sc. Marina Ajduković, prof. dr. sc. Jonathan Bradshaw

„Jedan od ključnih prioriteta Nacionalne strategije za prava djece u Republici Hrvatskoj, kao temeljnog strateškog dokumenta u području prava djece, je upravo definiranje relevantnih nacionalnih indikatora dobrobiti djece, odnosno „markera“ temeljem kojih se procjenjuje stanje i potrebe djece te ostvarivanje politika u Republici Hrvatskoj. Stoga je ovo događanje izvrsna prilika da se podsjetimo na našu zajedničku odgovornost za poštivanje dječjih prava i odgovaranja na potrebe djece. Svatko od nas je odgovoran činiti ono što je u njegovoj moći da djeca budu uvaženi ravnopravni članovi društva i da se njihova prava ne krše. Upravo definiranjem indikatora dobrobiti djece činimo velik korak ka tome“, rekao je dr. sc. Marin Strmota, državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na predstavljanju indikatora.

Dobrobit djece pokazatelj je stanja društva u kojemu ona žive. Kako se i koliko dobro neka država brine o zdravlju i obrazovanju djece te o svim drugim faktorima koji utječu na njihovu dobrobit pokazatelj je snage ili slabosti svake države. Sveobuhvatni i relevantni podaci dobar su temelj za kreiranje obrazovnih, zdravstvenih, demografskih i drugih politika po mjeri djeteta.

„Uvođenjem indikatora dječje dobrobiti Hrvatska potvrđuje visoke standarde skrbi o djeci i obiteljima. Posebno me raduje što je u izradi dokumenta o nacionalnim indikatorima dobrobiti sudjelovalo i četrdesetero djece. To dokumentu daje posebnu vrijednost jer djeca donose vlastitu perspektivu i trebaju imati priliku sudjelovati u svim procesima koji ih se tiču. Praćenjem kvalitete života djece u našoj zemlji dobit ćemo ključne podatke koji će omogućiti kvalitetno planiranje politika i usluga koje su potrebne kako bi svako dijete dobilo uvjete za razvoj svojih potencijala”, kazala je Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Indikatori će pratiti dobrobit djece po sljedećim parametrima:

  • zdravlje
  • obrazovanje
  • obiteljski odnosi
  • subjektivna i psihološka dobrobit
  • materijalna dobrobit i siromaštvo
  • odnosi s vršnjacima i rizična ponašanja
  • sudjelovanje
  • sigurnost djece
  • ranjive skupine djece / djeca u ranjivim situacijama.

Uvođenjem indikatora dobrobiti djece Hrvatska se pridružuje vodećim zemljama u svijetu koje žele dobrobit najmlađih članova svog društva staviti na vrh liste prioriteta.

Na predstavljanju prijedloga indikatora dječje dobrobiti sudjelovale su i predstavnice Saveza društava Naša djeca Hrvatske, gospođa Snježana Krpes, tajnica Saveza i Iva Mandić, projektna koordinatorica.

Izvor: Ured UNICEF-a u Hrvatskoj.