Blog

PREDSTAVLJENA PUBLIKACIJA O ŽIVOTU ROMA U HRVATSKOJ

Javnom prezentacijom publikacije „Romska svakodnevnica u Hrvatskoj: prepreke i mogućnosti za promjenu”, agencije UN-a u Hrvatskoj: UNDP, UNHCR i UNICEF obilježile su Dan Ujedinjenih naroda, koji se već 69. godinu zaredom obilježava 24. listopada. Položaj Roma kao najveće europske manjine već je duže vrijeme u interesu Ujedinjenih naroda koji na globalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini rade na iskorjenjivanju nejednakosti, diskriminacije i isključenosti Roma. „Vjera u temeljna prava čovjeka, njegovo dostojanstvo i vrijednost, kao i u ravnopravnost velikih i malih naroda, jedno je od temeljnih načela Povelje Ujedinjenih naroda kojeg se i danas prisjećamo. Organizacije Ujedinjenih naroda podržavaju vlade diljem svijeta kako bi upravo ta načela postala svakodnevna praksa. Vjerujemo kako će uvidi iz ovog istraživanja doprinijeti ostvarivanju ciljeva Desetljeća za uključivanje Roma i drugih mjera za podizanje kvalitete života Roma u Hrvatskoj”, poručila je Valentina Otmačić, predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku u ime triju agencija Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj.
Publikacija „Romska svakodnevnica u Hrvatskoj: prepreke i mogućnosti za promjenu” analizira socioekonomski položaj Roma, a nastala je na temelju istraživanja* koje je Regionalni centar Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) proveo u 12 zemalja jugoistočne Europe, uključujući i Hrvatsku. Autorstvo publikacije potpisuju prof dr. sc. Siniša Zrinščak, prof dr. sc. Dragan Bagić , dr. sc. Ivan Burić , doc. dr. sc. Ivana Dobrotić i dr. sc. Dunja Potočnik. Podaci dobiveni ovim istraživanjem su duboko uznemirujući i zabrinjavajući: brojni su problemi s kojima se Romi susreću, velik dio njih se bori sa siromaštvom, raznoraznim oblicima diskriminacije, netrpeljivošću, nemogućnošću zapošljavanja, zdravstvenim problemima, koji proizlaze i iz loše materijalne situacije u kojoj se nalaze.
Predstavljanju publikacije su nazočile i predstavnice Saveza Društva Naša Djeca. Nakon predstavljanja publikacije povela se uspješna diskusija na spomenutu temu, njoj je nazočio i saborski zastupnik za prava nacionalnih manjina Veljko Kajtazi.