Blog

PROGLAŠENI GRADOVI PRIJATELJI DJECE U 2007. GODINI

„Gradovi koje smo obišli su čista, lijepa i uređena mjesta s ljudima koji vole svoj grad, članovima poglavarstvima koji su istinski „lokal patrioti“ i vide svoju budućnost u svojem gradu u kojemu žele pružiti svojoj djeci život dostojan čovjeka i vezati ih da ne napuste svoj dom i zavičaj, otvarajući im vrtiće, škole, radna mjesta, mjesta za kulturu i sport, uz osiguranje kvalitetne i dostupne zdravstvene zaštite – sve što treba za zdrav razvoj djeteta i ugodan život odraslih.“ (Iz završne riječi Prosudbene komisije za ocjenjivanje gradova kandidata u 2007.)

 

gradovi_prijatelji_djece19112007_168Zagreb – tradicionalno godišnje Savjetovanje predstavnika akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ održano je u Starogradskoj vijećnici, 19. studenoga 2007., uoči Dana Konvencije UN-a o pravima djeteta (20.11.). Organizator Savjetovanja bio je, kao i prethodnih godina, vodeće tijelo ove Akcije Središnji koordinacijski odbor Akcije  (kojeg čine predstavnici Saveza DND-a Hrvatske i Udruge za preventivnu i socijalnu pedijatriju), u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti RH i pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Republiku Hrvatsku.

Savjetovanje se sastojalo od radnog i svečanog dijela. U radnom dijelu Savjetovanja izložene su 4 aktualne teme: Osvrt na dosadašnja dostignuća Akcije (prof.dr.sc. Aida Salihagić-Kadić, predsjednica SKO Akcije i predsjednica Saveza DND-a Hrvatske); 18 godina Konvencije o pravima djeteta – sutrašnjica za djecu počinje danas (prof.dr.sc. Josip Grgurić, predstavnik Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju i član SKO Akcije), Podrška poticajnom roditeljstvu (Tanja Radočaj, voditeljica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj) te Poticaji za osnivanje i za aktivnosti Dječjih vijeća u gradovima i općinama (dr.sc. Emil Paravina, tajnik Saveza DND-a Hrvatske i član SKO Akcije). Nakon izlaganja vođena je rasprava sudionika o dostignućima, iskustvima, teškoćama, ali i motivaciji u provedbi ove značajne Akcije, a u raspravi su sudjelovala i djeca iz Dječjih gradskih vijeća Opatije, Slavonskoj Broda i Varaždina.

Na početku svečanog dijela za provedbu “Naj – akcije 2007.” dodijeljene su ovogodišnjePovelje (Karlovac, Kutina, Opatija, Pula, Rijeka, Varaždin, Zabok i Zagreb) i Pohvale(Čakovec, Ogulin, Požega, Pregrada, Skrad, Šenkovec, Varaždinske Toplice, Valpovo) za uzorne i uspješno provedene akcije kojima se poboljšava i uljepšava život djece.

gradovi_prijatelji_djece19112007_123U nastavku svečanog programa Savjetovanja pročitana su izvješća Prosudbenih komisija, objavljena je Odluka Središnjeg KO Akcije na osnovu koje je proglašeno šest novih gradova – dobitnika prestižnog naziva „grad/općina – prijatelj djece“: Karlovac, Koprivnica, Ogulin, Požega, Pregrada i Valpovo koji su zajedno s ustanovama, udrugama i pojedincima u lokalnim sredinama doveli do toga da njihov grad dobije status „prijatelja djece“.

Čestitke poglavarstvima i koordinatorima Akcije iz:Karlovca, Koprivnice, Ogulina, Požege, Pregrade i Valpova!

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti gospođa Jadranka Kosor i predsjednica Središnjeg KO Akcije prof.dr.sc. Aida Salihagić-Kadić, uz čestitke uručile su Odluku i makete službenih natpisnih ploča predstavnicima gradova dobitnika.

Ovaj počasni naziv je najviše društveno priznanje svima koji su u gradu/općini zaslužni: za ostvarivanje prava i potreba djece priznatih u Konvenciji UN-a o pravima djeteta za postignutu uzornu skrb u svim područjima života djece, za osmišljeno ostvarivanje aktivnosti djece i za djecu, za učinke koji unapređuju i uljepšavaju život djece. Ujedno naziv obvezuje grad/općinu da navedene domete nastavi i održava istim opsegom i kakvoćom, a što će Prosudbene komisija pratiti te ovjeravati ili suspendirati dok se opet ne postigne potrebna razina.

Tako su se novoproglašeni gradovi u 2007. pridružili gradovima: Čakovcu, Dubrovniku, Kutini, Opatiji, Rijeci, Varaždinu, Velikoj Gorici, Zaboku i Zagrebu te općinama Brod Moravice i Skrad koji već nose taj prestižan naziv te ih je sada ukupno 17 u Republici Hrvatskoj.

gradovi_prijatelji_djece19112007_118Središnji koordinacijski odbor akcije Gradovi i općine – prijatelji djece dodijelio je potpredsjednici Kosor posebnu Zahvalnicu „Prijatelj djece“ za iskazanu podršku Akciji i potporu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti koja omogućuje provedbu programskih aktivnosti Središnjeg KO Akcije.

Glazbeno-scenski i dječji stvaralački ugođaj godišnjeg Savjetovanja odraslima približili su svojim nastupima djeca iz Vokalne skupine Mali slavuji DND Varaždin, voditeljica Zdenka Knapić te djeca Dramske skupine iz OŠ J.J. Strossmayera iz Zagreba, voditeljica Zorica Klinžić. gradovi_prijatelji_djece19112007_160 gradovi_prijatelji_djece19112007_085

U ovu značajnu Akciju, koja se provodi u skladu sa svjetskom praksom stvaranja prijateljskog okruženja za dijete, tj. „grada po mjeri djece“, trenutno je u u Hrvatskoj uključeno 69 gradova i općina te se potiče i omogućuje i ostalim lokalnim sredinama da se uključe u ovaj program kojim se podiže kvaliteta života najmlađih stanovnika i doprinosi cjelovitijem ostvarivanju prava djeteta iz Konvencije UN-a o pravima djeteta.