Blog

PROJEKT DRUŠTVA NAŠA DJECA OZALJ – „MJESTO ZA NAS“

Društvo Naša djeca Ozalj u suradnji sa Osnovnom školom Slava Raškaj Ozalj provelo je od 01.ožujka do 31.svibnja 2015. građansku akciju “Mjesto za nas” u sklopu natječaja Solidarnost i društveni kapital u lokalnoj zajednici raspisanom u okviru fondova Europskog gospodarskog prostora, Kraljevine Norveške i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Cilj akcije je smanjenje društvene isključenosti i nejednakosti u ruralnim područjima kroz obnovu lokalnog igrališta u Podbrežju kraj Ozlja.

Provedene aktivnosti, koje je kao voditeljica projekta organizirala i koordinirala članica DND Ozalj Tanja Šoštarić, uključivale su: predstavljanje projekta lokalnoj javnosti u sklopu kojega su predstavnice Volonterskog centra Kupa održale i edukaciju o važnosti volonterizma, radionicu sa djecom 1.- 4. razreda također na temu volonterizma, akcije čišćenja igrališta i terena oko igrališta. Nakon toga, uslijedila je obnova igrališta ( zamjena stare zaštitne ograde oko igrališta novom, postavljanje novih klupa, uređenje i bojanje stupova). Uslijedile su i likovne radionice sa djecom – oslikavanje zida kraj igrališta i samog igrališta te crtanje na temu „Naše novo igralište“.

Igralište je 30. svibnja svečano otvorila gradonačelnica Grada Ozlja, Gordana Lipšinić, a istom prigodom održana je i završna svečanost DND-a Ozalj. Tom su prilikom nastupili polaznici engleske igraonice English is fun, članovi Taekwondo kluba Ozalj i Ženskog rukometnog kluba Colapis Ozalj, a održana je i zadnja Pričaonica u ovoj sezoni. Sva djeca mogla su sudjelovati u igrama poput graničara i skakanja u vrećama kojima smo obilježili Svjetski dan sporta.

Akcija je bila nadasve uspješna, ukupno je sudjelovalo pedesetak odraslih volontera te dvadesetak djece,a posebno su se angažirali žitelji Podbrežja. Ovom smo akcijom ljudima dali mogućnost da sami urede svoje igralište kako bi ga doživjeli kao vlastito i na taj način mu podarili srce i dušu i stvorili “Mjesto za nas”. Sretni smo i ponosni jer smo svi zajedno uredili adekvatan prostor na kojemu će svoje slobodno vrijeme moći provoditi svi stanovnici lokalne zajednice.

Zahvaljujemo se donatorima, posebno Mesnoj industriji PPK Karlovac na donaciji za završnu svečanost te Drogerie Markt-u na donaciji sadnica za uređenje arboretuma kraj igrališta. Također, i svim sudionicima, a posebno Osnovnoj školi „Slava Raškaj“ i njezinoj Područnoj školi u Podbrežju na čelu sa ravnateljicom gđom Gordanom Basar, Volonterskom centru Kupa na održanim edukacijama za volontere, sudionicima na završnoj svečanosti: članovima Ženskog rukometnog kluba Colapis Ozalj, Taekwondo kluba Ozalj, Engleske igraonice English is fun i Pričaonice, a ponajviše svim malim i velikim volonterima jer su oni temelj ovog projekta.