Blog

SVIBANJ U SLATINI

Svibanj je bio veoma aktivan mjesec u Slatini. Društvo “Naša djeca” Slatina u prethodnih je nekoliko dana održalo nekoliko velikih događaja.

U kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Slatina, povodom Majčinog dana (14. svibnja) održana je humanitarna priredba Društva „Naša djeca“ pod nazivom Igra – proljetni ples. Pred punom dvoranom nastupila su djeca iz Osnovne škole Eugena Kumičića, Osnovne škole Josipa Kozarca, Osnovne škole Davorina Trstenjaka iz Čađavice, Područne škole Sladojevci, Dječji vrtić Zeko, Dječji vrtić Suncokret, Osnovne glazbene škole Slatina, Gradske glazbe – Puhačkog orkestra i Tamburaškog orkestra kao i polaznici Dječjeg kutka Veseli sat te Medijske družine Bapatuljak.Mentor i voditelj programa tradicionalno je bio Denis Ostrošić, zvan – Super Denis. Zajedničkim trudom, zalaganjem i dobrom voljom svih nazočnih prikupilo se oko 5.000 kuna. Prikupljena sredstva namijenjena su financiranju ovogodišnjeg Cvjetnog korza koji će se održati dana 31. svibnja 2015. (Fotografije: Marko Telišman.)

Društvo Naša Djeca organiziralo je u subotu, 16. svibnja, na jezeru Javorica treći obiteljski višeboj. Ove godine se natjecalo pet ekipa(obitelji) u nekoliko sportskih aktivnosti, a najuspješnija je bila ekipa “E moj bagreme”. Nastavnica Tomislava Medvedović vodila je natjecateljski dio višeboja, a priznanja i nagrade je podijelila predsjednica Društva Naša Djeca, Snježana Pačarić.

Društvo Naša djeca Slatina već nekoliko godina redovito sudjeluje na natječajima Zaklade za razvoj lokalne zajednice Slagalica i odobrenim sredstvima provelo je niz akcija i aktivnosti za djecu. Na prošlogodišnjem je natječaju Naš doprinos lokalnoj zajednici za projekt Zajedno za ljepše i bolje djeci osiguralo 13.000 kuna. Tim se sredstvima, uz sufinanciranje Grada Slatine i gradsku tehničku pomoć, uređuje park i dječje igralište u Ulici Ljudevita Jonkea i dječje igralište u Ulici Andrije Hebranga. – Projekt smo započeli početkom travnja. Uz Grad Slatinu koja sufinancira naš projekt, u današnju akciju uređenja parka priskočili su nam članovi slatinskog HNS-a koji kose travu i uređuju okoliš. Kontejnere za odvoz granja i otpada osigurao nam je Slatina kom. Potom ćemo popraviti i osvježiti postojeću opremu na dječjem igralištu i nabaviti još jedno igralo. U uređenju parka ovih ćemo dana orezati živicu, a uz pomoć Javne vatrogasne postrojbe srušiti dotrajala stabla, izvaditi panjeve i rezanjem urediti krošnje drveća. U lipnju planiramo zajedničko druženje – kaže o projektu Snježana Pačarić, predsjednica DND-a Slatina.

Drugi dio projekta obuhvaća uređenje igrališta u Hebrangovoj ulici. Na tom će se igralištu popraviti žičanu ogradu, urediti igralište i postaviti kombinirano igralo za djecu te u suradnji s malonogometnim klubom organizirati za najmlađe turnir u malom nogometu. Ovaj projekt vrijedno slatinskog Društva Naša djeca završava krajem lipnja.

Dana 28. svibnja 2015. Društvo “Naša djeca” Slatina je u prostorijama Centra nevladinih organizacija pokrenulo novu aktivnost u gradu: Dječji kutak “Veseli sat”. Pozdravljajući djecu i roditelje koji su došli na otvorenje, predsjednica društva Snježana Pačarić podsjetila je da Dječji kutak u Novom Senkovcu radi od studenoga, da se redovito sastaju jednom tjedno i da se organiziraju različite igre, kreativne radionice, izložbe i slično. Ona je izrazila uvjerenje da će se takve aktivnosti održavati i u Slatini četvrtkom od 18 do 19 sati, kada će s djecom raditi volonteri društva. Dopredsjednica Društva Naša djeca Slatina i zamjenica virovitičko-podravskog župana Sanja Bošnjak izrazila je zadovoljstvo što je i Slatina dobila kutak gdje majke mogu ostaviti djecu na čuvanju da bi obavile nekakav važan posao ili se malo odmorile.

Dječji kutak “Veseli sat” naziv je igraonice i niza kreativnih radionica za djecu u dobi od jedne do sedam godina starosti. Cilj djelovanja Kutka je oslobađanje kreativnosti uz zabavu te edukaciju kroz igru i druženje. Svaka kreativna aktivnost stimulativno djeluje na djecu te ih nadahnjuje i razvija svijest o njihovoj originalnosti i inovativnosti. Osim toga, djeca se u Kutku igraju različitih dječjih igara, uče dječje brojanke i pjesmice te se zabavljaju kroz ples i pjesmu.

Društvo naša djeca Slatina u dugogodišnjoj širokoj paleti bavljenja gotovo svim vidovima animacije slatinskih najmlađih po prvi put se uhvatilo ukoštac sa organizacijom dječjeg malonogometnog turnira i to na godinama zapostavljenom igralištu u ulici Andrije Hebranga točnije u svima poznatoj ”Brijačkovoj”, gdje su, kako smo doznali u proteklih nekoliko dana dok je trajala ”restauracija” istog, svoje prve korake, nogometne driblinge i osnove igre usvojili brojni danas priznati igrači kako malog, ali tako i klasičnog ”velikog” nogometa.

Kraj svibnja je bio u znaku djece. Oko 400 mališana, polaznika dječjih vrtića Zeko i Suncokret, učenika osnovnih škola Eugena Kumičića i Josipa Kozarca, Slatinske mažoretkinje, Gradska glazba i Puhački orkestar Osnovne glazbene škole Slatina sudjelovali su u dječjoj manifestaciji Cvjetni korzo, koju su organizirali Grad Slatina, Društvo Naša djeca, KUD Dika i gradska Turistička zajednica.

Vesela i šarena povorka formirana je ispred Industrijsko-obrtničke škole, a Slatinske mažoretkinje i Gradska glazba vodili su je kroz središte grada do Parka 136. slatinske brigade na Trgu sv. Josipa. Svi sudionici smjestili su se na velikom stepeništu zgrade gradske uprave, a nakon što je njihovo sudjelovanje u manifestaciji ovjekovječeno brojnim fotoaparatima, povorka je dalje krenula prema rukometnom igralištu, gdje je održan središnji program. Ovogodišnji Cvjetni korzo i prvu Dječju smotru folklora otvorio je zamjenik gradonačelnika Slatine Miroslav Venus.

Svojim simpatičnim plesnim nastupima i pjesmama predstavili su se vrtići i škole koji su sudjelovali u Cvjetnom korzu, a zatim je održana i prva Dječja smotra folklora. Nastupile su samo tri folklorne skupine, ali već sljedeće godine taj broj bit će zasigurno veći. Sa svojim uvježbanim koreografijama predstavile su se dječje skupine slatinskoga KUD-a Dika i folklorna skupina Kolo OŠ Eugena Kumičića, koje uvježbava Mira Brezovčan, te dječja folklorna skupina Lipice KUD-a Lipa iz Nove Bukovce pod vodstvom Slavice Podolski.

Osim navedenih aktivnosti, u prethodnom razdoblju jednom tjedno održava se Dječji kutak “Veseli sat”, a uključili smo se i u Dane otvorenih vrata udruga – DOVU, organiziranom od strane Vlade za udruge. Uz navedene aktivnosti, vrlo aktivno u Slatini rade Dječji forum Mladost i Dječji forum Osmijeh. Trenutačno pripremamo Izlet u nepoznato koji će se održati 6. lipnja 2015. godine.

Društvo “Naša djeca” Slatina

Snježana Pačarić