Blog

PROJEKT „ZDRAVO I FINO“ DND-A ZABOK OBRADA VLASTITOG EKO-VRTA I PRVA BERBA

S obzirom na to da se projekt Zdravo i fino, odnosno radionice zdravog kuhanja s djecom temelje na prirodnim i ekološki uzgojenim namirnicama, bilo je logično da i obrada vrta bude u skladu s ekološkim načelima. Načelo ekološkog vrta je vrtlarenje u skladu s prirodom, bez upotrebe raznih kemikalija u borbi protiv kukaca štetnika i korova te bez upotrebe umjetnih gnojiva. U našem eko-vrtu, osim uzgoja zdrave hrane, važno nam je i poticanje biološke raznolikosti. Uzgojem raznolikih povrtnica, ali i drugih biljnih vrsta u našem vrtu privlačimo ptice i korisne kukce koji pomažu u oprašivanju biljaka i njihovom razmnožavanju. Sjeme koje smo koristili pri sjetvi naših povrtnica domaće je, od prošle sezone, a do sada smo posijali i posadili: paradajz, papriku, patlidžan, mladi luk, luk, češnjak, mrkvu, peršin, grašak, grah, bob, celer, blitvu, ciklu, krumpir, kupus, kelj, cvjetaču, butternut tikvice, patašone, hokkaido tikve, dinje, lubenice, ljetnu salatu, suncokret te aromatično bilje, začinsko i  zaštitnice. Prvi radovi u vrtu započeli su u ožujku kada smo prema prethodno osmišljenoj skici i planu sadnje pripremili gredice. Plan sadnje složen je prema načelu dobri i loši susjedi, odnosno određene vrste povrća bolje uspijevaju ako rastu u blizini biljaka koje pogoduju njihovom zdravlju ili boljem okusu. Isto tako, u planiranju sjetve i sadnje pomaže nam mjesečev kalendar prema kojem smo složili plan radova u našem eko-vrtu svakog mjeseca tijekom godine – kad se sije, presađuje te bere. Jedan od važnijih radova, osim zalijevanja povrća, jest plijevljenje korova u vrtu. Bitno je da se plijevi kontinuirano, naročito širokolisni korovi, da ne bi zagušili netom posađene biljke koje su male i tek se trebaju izboriti za svoj prostor. U tom pogledu koristimo kao malč slamu koja ima još jednu važnu funkciju da zadržava vlagu u tlu i popravlja njegovu strukturu. U sklopu vrta je isto tako potrebno mjesto za kompostiranje svih otpadaka s našeg eko-vrta. Materija s kompostišta – kompost koristit će se kad sazrije sljedeće godine kao ekološko gnojivo. Za uspjeh dobrog komposta potrebno je postići ravnotežu između mokrih i suhih te zelenih i smeđih sastojaka – uputila nas je Mateja Štokan, voditeljica DND-ovskog eko-vrta.

Dječji vijećnici kontinuirano dolaze prema potrebi, zbog sijanja, sadnje, presađivanja, zalijevanja, plijevljenja i uživaju u svakom dolasku jer osim što uče osnove obrade eko-vrta, rade konkretno u vrtu te vide i rezultate svog rada.

Prva berba na eko-vrtu

Vesela ekipa djece i voditeljica DND-a uputila se u svoju prvu berbu na eko-vrtu te su ubrali grašak, bob, blitvu i ciklu koja će se adekvatno pospremiti i koristiti za sljedeću radionicu zdravog kuhanja koja nas očekuje u rujnu – rekla nam je voditeljica projekta Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok.

Prilog s Dobro jutro, Hrvatska o našoj prvoj berbi na eko-vrtu:

http://djh.hrt.hr/dom-i-vrt