Blog

RAD DRUŠTVA “NAŠA DJECA” DUBROVNIK U 2017. GODINI

Društvo „Naša djeca“ Dubrovnik i prošle je godine vrijedno radilo s djecom i za djecu te je tako doprinijelo ostvarivanju dječjih prava u Republici Hrvatskoj navedenih u Konvenciji UN-a o pravima djeteta.

SIJEČANJ

U siječnju 2017. nastavljena je aktivnost iz prosinca “Mjesec darivanja” u suradnji s Optikom Van Gogh d.o.o. i Očnom poliklinikom Oftalmus. Na akciji je osiguran besplatan očni pregled svim zainteresiranim dječacima i djevojčicama uzrasta od 5 do 9 godina, a obuhvaćeno je 212 djece s područja grada.

FESTA SVETOG VLAHA I DAN GRADA
28.siječnja – 8. veljače

U OŠ Marina Getaldića-Centar i ove se godine Društvo Naša djeca Dubrovnik prigodnim programom uključilo u obilježavanje Feste sv. Vlaha i Dana Grada upriličivši izložbu likovnih i literarnih radova učenika 6 osnovnih škola iz Dubrovnika. Izloženi su svi pristigli radovi, 32 literarnih i 56 likovnih radova, a nagrađena su po tri najuspješnija literarna i tri likovna rada učenika nižih tako i viših razreda. Izložbu je otvorila i vodila predsjednica DND-a Dubrovnik Antonia Merčep, uz pomoć dječjeg gradonačelnika Karla Kalafatovića. Izložbu su uveličale i mlade čelistice učenice Umjetničke škole Luke Sorkočevića izvedbom dvije točke.

VELJAČA

“Veliki ples malih maškara”

Društvo „Naša djeca“ Dubrovnik organiziralo je Veliki ples malih maškara u nedjelju 19. veljače u Hotelu Rixos-Libertas. Sala Hotela bila je ispunjena raznovrsnim, maštovito kreiranim i veselim maskama. Većina malih maškara došla je u pratnji roditelja, baka, djedova ili teta s kojima su dijelili svoje radosti na plesnom podiju. Uživali su i u nastupima malih plesačica Plesnog studija Lazareti, Baletnog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića, plesnog studija “Convivo” i Župskih mažoretkinja koje su svojim izvedbama podigle atmosferu u sali.

TRAVANJ

Uskršnja maštanja

13.travnja 2017.

U prostorijama Europskog doma Dubrovnik na Batali održana je radionica Uskršnjih maštanja koja se održava već 13. godinu za redom uoči Uskrsa. Volonteri DND-a pokazali su prisutnima kako se izrađuju prigodne čestitke, pilići, zečići, cvjetovi, a članovi Dječjeg gradskog vijeća, Dječjeg foruma i njihovi prijatelji vješto su stvarali cvjetove, košarice i oslikavali jaja kojima su potom ukrasili svoje domove.

SVIBANJ

Majčin dan i Dan obitelji „Obiteljsko druženje u prirodi“

Već 23. put za redom održane su obiteljske igre povodom Majčina dana i Dana obitelji u parku na Babin kuku od 16-19 sati pod nazivom „Obiteljsko druženje u prirodi“. Za sudjelovanje se prijavilo 18 obitelji s ukupno 73 člana. Natjecali su se u 6 igara spretnosti i snalažljivosti. Zbrajanjem bodova sa svih lista dobili smo najbolje rangirane obitelji kojima su uručene diplome a zahvaljujući sponzorima – ugostiteljima, dodijeljene su im i prigodne nagrade. U sklopu programa djeca su izrađivala čestitku za mamu u radionici “Srce za mamu”. Natjecanje je vodilo 10 volontera i 2 predstavnika Dječjeg gradskog vijeća.

LIPANJ-SRPANJ

Potpisan je ugovor o partnerstvu sa OŠ Lapad 15. lipnja 2017. Projekt koji će se provoditi kroz školsku godinu 2017./2018. nosi naslov „Dječji forumi u prilog promicanja socijalne uključenosti te očuvanje nacionalnog i lokalnog identiteta. Volonterka Ivona Zec početkom školske godine osnovala je Dječji forum „Grga Čvarak“ od učenika OŠ Lapad, te s njima provodi poseban program od srpnja 2017., a nakon sudjelovanja na Seminaru za osnivače i voditelje Dječjih foruma, održanog 8. srpnja 2017. u Termama Tuhelj, u organizaciji Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

KOLOVOZ

Na Međunarodni dan mladih 12. kolovoza 2017. upriličeno je svečano otvorenje Centra za mlade grada Dubrovnika. Svečanom otvorenju Centra prisustvovale su i članice Dječjeg gradskog vijeća Dubrovnik Antoneta Gončin, Anadora Kukrika i Ana Kovačić u pratnji volontera Društva „Naša djeca“ Dubrovnik.

RUJAN

Trinaesti po redu susret Dječjih vijeća Hrvatske održao se 8. i 9. rujna 2017. godine u Vinkovcima. Na ovom susretu Dječje gradsko vijeće Dubrovnik u pratnji profesora Ratka Jovovića predstavljali su Karlo Kalafatović i Antun Spaić.

LISTOPAD

Dječji tjedan 2. – 8. listopada

Pod motom „Ljubav djeci prije svega!“ Dječji tjedan u Dubrovniku otpočeo je 2. listopada performansom oko Orlandovog stupa pod nazivom „Dječji cvijet za bolji svijet“ a u suradnji sa učenicima i učiteljicama OŠ Marina Getaldića – Centar. Isti dan, na sam Međunarodni dan djeteta 2. listopada predstavnici Društva Naša djeca Dubrovnik, Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma posjetili su predstavnike Gradske vlasti.

Idućeg dana, upriličen je posjet porodiljskom i dječjem odjelu Opće bolnice Dubrovnik. Predstavnici Društva Naša djeca pripremili su veselo druženje za djecu na dječjem odjelu, a majke na porodiljskom odjelu uveselili prigodnim darom, knjigom „Bebina knjiga uspomena“.

Dana 4. listopada Društvo „Naša djeca“ Dubrovnik organiziralo je igru potraga za skrivenim blagom pod nazivom „Mi smo mali Držići –Vidra“ i na taj se način uključilo u obilježavanje obljetnice 450. godina od smrti našeg najvećeg hrvatskog komediografa Marina Držića (1567.-2017.) Kroz igru djeca su prema pisanim uputama trebala pronaći mjesta unutar povijesne jezgre Grada koja su na neki naći vezani uz život i djelo Marina Držića. U igri su sudjelovali članovi DGV-a, DF-a i njihovi prijatelji (16-ero djece podijeljenih u tri grupe). Članovi ekipe koja je prva stigla do cilja pronašla skriveno blago – slatkiše. Pobjednička ekipa počastila je slatkišima sve sudionike igre. Da sve prođe uredu pobrinuli su se volonteri, članovi Društva Naša djeca Dubrovnik.

Dana 5. listopada u Centru za mlade Grada Dubrovnika održana je Konstituirajuća sjednica Dječjeg gradskog vijeća. Kao dječja gradonačelnica izabrana je Ana Kovačić, učenica 8. razreda OŠ Marina Držića, dok su Fran Kužnin, učenik 8. razreda OŠ Marina Getaldića, i Filip Bašica, učenik 8. razreda OŠ Marina Držića, izabrani za njene zamjenike.

Dana 6. listopada Društvo „Naša djeca“ Dubrovnik organiziralo je za 150 učenika prvih i drugih razreda osnovne škole “Župa dubrovačka” Zabavno jutro u kojem su odigrane četiri igre. Sportskom dvoranom širila se pozitivna energija i prijateljstvo. Nije nedostajalo ni natjecateljskog duha, a najuspješniji razredi dobili su diplomu kojom će ukrasiti svoju učionicu. Zadovoljstvo nisu krile ni učiteljice koje su nam pomagale u igrama. Istoga dana u prostoru Centra za mlade održana je radionica „Čitaj mi“ u kojoj su u pratnji njihove učiteljica Gordane Rokolj sudjelovala 23 učenika 3.a razreda PŠ Montovjerna. Volonterka Društva „Naša djeca“ Dubrovnik Ivana Barović pročitala im je bajku „Dječak u zvjezdanim čizmama.“ Učenici su pažljivo slušali te su nakon pročitane bajke i razgovora o dojmovima, nacrtali dio iz bajke koji im se najviše svidio. Crteže su zalijepili na balone koje su ponijeli svojim kućama.

Dana 7. listopada DND Dubrovnik u suradnji s Grupacijom Van Gogh d.o.o. i Plesnim studiom Lazareti u Hotelu Rixos-Libertas održao je prigodni program “Party za prvaše”. Prvaši, njihovi roditelji, braća i sestre proveli su ugodno vrijeme u igri i druženju. Na početku programa nastupile su male i malo veće plesačice Plesnog studija Lazareti. Program je nastavljen plesom učenika i igrom. Druženje sa prvašima uljepšali su volonteri Društva Naša djeca i Zrinka Japunčić nastavnik i koreograf Plesnog studija Lazareti. Najuspješnije u plesu oko stolica i parove u plesu s balonima DND je nagradio slatkim paketićima. Poklon vrećicom i ove godine sa školskim priborom i slatkišima uručila im je predstavnica naših dugogodišnjih sponzora Grupacije Van Gogh d.o.o.

Dana 8. listopada u prostoru “Kinopoduzeća Dubrovnik” obilježen je Međunarodni Dan djevojčica (11. listopad). Najveće veselje vladalo je u „salonu uljepšavanja“ gdje su djevojčicama volonterke i mame uređivale nove frizure i maštovito oslikavale lica. Nakon nastupa Župskih mažoretki djevojčice su se mogle okušati u umijeću plesa s mažoretskom palicom. Istovremeno djevojčice su u likovnoj radionici po osobnom izboru flomasterima stvarale slike od kojih se napravila slikovnica. Tijekom druženja pisale su se i poruke odraslima a na samom kraju programa kako bismo dobili povratnu informaciju o kvaliteti programa popunjeni su i evaluacijski listići. Po završetku programa “Kinopoduzeće Dubrovnik” za učenike prikazala je crtani film Neparožderi.

Dana 14. listopada 2017.g. u Stubičkim Toplicama, u hotelu „Matija Gubec“ održan je XI. SUSRET GRADOVA I OPĆINA PRIJATELJA DJECE. Naš Grad su predstavljali: Ana Kovačić (Dječja gradonačelnica), Filip Bašica (zamjenik Dječje gradonačelnice), Marta Vugdelija (članica Dječjeg gradskog vijeća) i Miodrag-Kiro Kirigin (potpredsjednik Koordinacijskog odbora akcije Dubrovnik i član Izvršnog odbora Društva „Naša Djeca“ Dubrovnik).

U srijedu, 25.10.2017. nastavljena je akcija na pedijatrijskom odjelu Opće bolnice Dubrovnik pod nazivom “Za osmijeh djeteta u bolnici”.

STUDENI

Dana 18. studenog 2017. u prostoru Centra za mlade Grada Dubrovnika DND Dubrovnik obilježen je Međunarodni dan Konvencije UN-a o pravima djeteta.

U sklopu manifestacije Grada Dubrovnika “Forum mladih” 22. studenog u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik upriličila se izložba pod nazivom “Rukama složeno” u kojoj su se članovi Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća predstavili svojim uratkom „Stablo prava djeteta, želja i poruka“ nastalim u radionici povodom obilježavanja Međunarodnog dana Konvencije UN-a o pravima djeteta. Izložbi su nazočili Miljenko Mračić i Goran Tomaši, članovi izvršnog odbora DND-a Dubrovnik.

U Zagrebu je u utorak 21. studenoga 2017.godine održano Godišnje savjetovanje koordinatora akcije Gradovi i općine prijatelji djece. Na ovom savjetovanju Dubrovnik su predstavljala djeca Fran Kužnin (zamjenik Dječje gradonačelnice) i Karmen Begić (članica Dječjeg gradskog vijeća), a vodio ih je voditelj Miodrag Kirigin – podpredsjednik Koordinacijskog odbora akcije za Dubrovnik i član Izvršnog odbora Društva Naša djeca Dubrovnik.

PROSINAC

Od 1. prosinca 2017. godine do sredine siječnja 2018. godine nastavlja se dugogodišnja akcija Društva „Naša djeca“ Dubrovnik u suradnji s Grupacijom Van Gogh d.o.o koja je omogućila besplatan očni pregled djeci od 6 do 10 godina nakon kojeg su djeca dobila i prigodne poklon paketiće.

Dan uoči blagdana Sv. Nikole Društvo „Naša djeca“ Dubrovnik, a u suradnji s OŠ Marina Getaldića-Centar već tradicionalno 5. prosinca upriličili su njegov dolazak u Grad. Učenici OŠ M.Getaldića-Centar sa svojim učiteljicama na skalinima ispred crkve Sv. Vlaha izveli su kraći program. Na kraju programa sv. Nikola darivao je jabukama velike i male – sve koji su ga došli pozdraviti. Sv. Nikola, Krampus i anđeli tada su krenuli u OB Dubrovnik posjetiti djecu na Dječjem odjelu i udrugu “Dva skalina” gdje je također izveden kraći program u kojem su uživala djeca, njihovi roditelji kao i osoblje bolnice. Male bolesnike darivao je jabukama i poželio im brzo ozdravljenje i odlazak svojim domovima.

Tematska i izvještajno programska skupština Saveza DND Hrvatske održana je 16. prosinca 2017. u Zagrebu. Tema savjetovanja bila je „Zagovaranje, lobiranje i vidljivost“ na praktičnom primjeru akcije „Gradovi i općine prijatelji djece“. Savjetovanju je prisustvovala Ivona Zec kao predstavnica DND-a Dubrovnik i dobila korisne savjete o načinu predstavljanja rada Društava u medijima, jačanju vidljivosti rada u medijima te lobiranju i zagovaranju dječjih prava u lokalnim zajednicama.

Svečana godišnja volonterska proslava održana je u prosincu u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad. Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić uručila nagradu za Volontera godine Goranu Tomašiju koji u Društvu „Naša djeca“ Dubrovnik volontira više od 20 godina.

Osim ovih aktivnosti Društvo „Naša djeca“ Dubrovnik kontinuirano je provodilo tradicionalne i cjelogodišnje akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“, „Gradovi i općine – prijatelji djece“, te u rad Dječjih vijeća i Dječjih foruma.

Za Društvo Naša djeca Dubrovnik:

Miomira Velikonja

Ovo je kraći pregled izvještaja Društva „Naša djeca“ Dubrovnik, a puni izvještaj možete preuzeti ovdje.