Blog

ŠESTA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA “DIJETE U GRADU”

Nakon Brugesa, Londona, Stuttgarta, Rotterdama i Firence napokon je i u Zagreb stigla međunarodna konferencija Dijete u gradu. Održana je od 26. do 28. rujna u hotelu Westin. Naše zagrebačko 6. međunarodno okupljanje organizirali su Europska mreža gradova prijatelja djece i Fondacija gradova prijatelja djece iz Nizozemske, Grad Zagreb, Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Središnji koordinacijski odbor akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece”, a potpomogli talijanski proizvođač opreme za igrališta Legnolandia i njemački Playground+Landscape Verlag.

Na konferenciji su sudjelovali domaći i međunarodni stručnjaci, predstavnici udruga i ustanova za djecu kao i predstavnici lokalnih uprava iz 32 zemlje svijeta.Svi oni već dugo aktivno promiču dječja prava koja osigurava UN-ova Konvencija o pravima djeteta.

Trodnevni rad konferencije bio je podijeljen na 4 tematske cjeline: dječja prava, pravo na igru, zdravlje i međugeneracijska integracija, a održana je i prigodna izložba plakata ustanova i udruga posvećenih skrbi za djecu.

konferencija_-_zbor

Prvi dan upriličeno je svečano otvaranje na kojem su, među ostalima, govorili gradonačelnik grada Zagreba gospodin Milan Bandić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih gospođa Milanka Opačić, savjetnica predsjednika za društvene djelatnosti gospođa Zrinka Vrabec Mojzeš, predstojnica ureda UNICEF-a u Hrvatskoj gospođa Lora Vidović, predsjednica Saveza DND Hrvatske gospođa Aida Salihagić Kadić, predsjednik Europske mreže gradova prijatelja djece gospodin Jan van Gils, i zamjenica gradonačelnika grada Zagreba gospođa Jelena Pavičić Vukičević.

konferencija_-_gosti1

Otvaranju su prisustvovali  i regionalna direktorica UNICEF-a za regiju Srednje i Istočne Europe i Zajednice nezavisnih država (CEE/CIS) gospođa Marie-Pierre Poirier, dječja pravobraniteljica gospođa Mila Jelavić, pravobraniteljica osoba s invaliditetom gospođa Anka Slonjšak i mnogi drugi uvaženi gosti. Prisutne su pozdravila djeca iz Dječjeg foruma Varaždin i Dječjeg vijeća Velika Gorica.

konferencija_-_gosti2

Poslije podne je proteklo u međusobnom upoznavanju govornika i delegata čije se ugodno druženje nastavilo tijekom večernje šetnje do palače Dverce gjde je upriličen svečani prijem za sudionike konferencije. Mnogima je to bio prvi posjet Zagrebu koji je kao domaćin nadmašio očekivanja gostiju.

Drugi i treći dan održana su pažljivo pripremljena predavanja govornika na već spomenute teme, ali korisno je istaknuti da su predavanja posvećena dječjim pravima i pravu na igru bila najposjećenija. Posljednjeg, trećeg dana konferencije sažeto su priopćene spoznaje sa svih izlaganja te zaključci odraslih i djece na teme konferencije. Napisani su prijedlozi i preporuke za buduće konferencije od kojih posebno izdvajamo želju za što većom participacijom djece na idućim kongresima vezanim uz djecu i njihova prava. Svim sudionicima uručeni su prigodni pokloni i izražene su želje za skorim ponovnim viđenjem na 7. međunarodnoj konferenciji, no naravno, i u Zagrebu.

konferencija_-_zatvaranje

Najvažnija dostignuća i poruke s konferencije:

Ova je konferencija napravila velik korak u pogledu veće participacije djece s obzirom na to da smo ove godine imali dječjeg govornika na konferenciji, našu Katju Knežević iz Dječjeg vijeća Opatija koja je s voditeljicom istraživanja Ivanom Jeđud Borić predstavila rezultate istraživanja o participaciji djece u Dječjim vijećima u Hrvatskoj.

Po prvi puta na ovoj konferenciji su djeca iz Dječjih vijeća Hrvatske i Otroških parlamentov Slovenije, koja su marljivo radila na Susretu Dječjih vijeća Hrvatske, izrekla svoje poruke i zaključke odraslima na završnoj sjednici kongresa. Djeca su naglasila kako žele surađivati s odraslima u stvaranju gradova koji će uistinu biti prijatelji djece podsjetivši sudionike da i djeca mogu puno učiniti za poboljšanje života u svojoj lokalnoj zajednici. Također su istaknuli kako treba uložiti veće napore kako bi djeca svugdje u svijetu bila upoznata sa svojim pravima od kojih su posebno naglasila pravo na igru, pravo na zdrav život i obrazovanje. Gospodin Jan van Gils poručio je mladima da će mnoge od njihovih zaključaka iznijeti u Genevi na sastanku Odbora za prava djeteta u listopadu 2012.

Zaključci s Konferencije “Dijete u gradu”:

* zaključci djece

* zaključci odraslih