Blog

SPORTSKE IGRE MLADIH U PRELOGU

Paljenjem olimpijskog plamena gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek je u ponedjeljak, 7. travnja službeno otvorio Sportske igre mladih, koje su ujedno i najveći amaterski sportski događaj u ovom dijelu Europe. Središnji Trg slobode je nekoliko sati bio veselo i razigrano mjesto prepuno natjecatelja u dobi od 7 do 18 godina. Održavala su se natjecanja u atletici, popularnom graničaru, cageballu, tehniciranju loptom i natjecanja u mjerenju brzine udarca.

Natjecatelji su bili podijeljeni na godište od 2003. godine na više i od 2005. godine na više. U kategoriji od 2003. godine na više, disciplini trčanju na 60 metara, od djevojčica je prvo mjesto osvojila IrineaStrahija, drugo Antonija Balent, a treće Greta Blagus. Od dječaka prvo mjesto je odnio Matija Mišić, drugo Dorian Blažinčić, a treće Matej Novak.

U kategoriji godišta od 2005. godine na više, u istoj disciplini, od djevojčica je prvo mjesto osvojila Sara Sermek, drugo Ana Hunjak, dok je treće pripalo Miji Furdi. Od dječaka, prvi je bio Luka Lipić, drugi Lovro Zvonarek, a treći Matej Glavina.

Između natjecatelja Osnovne škole u cageballu pobjedu je odnijela skupina G.L.A.M., dok je drugo mjesto pripalo skupini Ironman, a treće skupini Mlade nade. U natjecanju Srednje škole prvo mjesto je osvojila skupina Preko ruba vremena, drugi su bili Drvenke, a treći Šmekeri.

U kategoriji godišta iznad 2003. godine, u disciplini graničara, prva je bila skupina Brzi i žestoki, druga Vodeni, a treći Bazuka. U kategoriji godišta iznad 2005. godine, prva je bila skupina Žestoki, druga Prvaci, a treća Brzi.

U kategoriji tehniciranja loptom, najspretniji je bio Matej Vuk, a u kategoriji mjerenja brzine udarca nogometnom loptom, najbrži udarac je ostvario Daniel Horvat.

Pobjednici dvije kategorije u disciplini graničara i pobjednici u trčanju, u ljetnim mjesecima putuju na veliko finale u Split gdje će uživati u ugodnom druženju.

Sportske igre mladih prvi put se održale 1996. godine sa željom kako bi svim osnovcima i srednjoškolcima omogućile sudjelovanje u sportskim natjecanjima i drugima besplatnim aktivnostima tokom ljeta. Od tako jednostavne ideje, Sportske igre mladih su postale velika sportska manifestacija koja se održava u svim županijama Hrvatske. Dugoročna vizija programa Igara vezana je uz promotivno-edukativnu akciju “Živimo život bez droge, jer droga oduzima život”.

Sportske igre mladih promiču temeljne vrijednosti poput razumijevanja, solidarnosti, pravedne igre i prije svega, prijateljstva.