Blog

SUDIONICI IZ CIJELE HRVATSKE NA 13. SUSRETU GRADOVA I OPĆINA – PRIJATELJA DJECE U VARAŽDINU

U subotu, 8. travnja održan je 13. susret gradova i općina – prijatelja djece u Varaždinu. Tema ovogodišnjeg Susreta bila je „Gradovi i općine kao pokretači razvoja“ i „Ekologija i održivi razvoj.“ Susret je otvoren u Velikoj koncertnoj dvorani HNK Varaždin, a okupljene su pozdravili ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan, zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica, u ime Hrvatske zajednice općina načelnik općine Vidovec Bruno Hranić, tajnica Koordinacijskog odbora Grad Varaždin-prijatelj djece Đurđica Dropuljić, predsjednica Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske i predsjednica Središnjeg koordinacijskog odbora akcije Aida Salihagić Kadić.
Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica zahvalila je svima koji su pomogli da se Susret održi, te je istaknula kako je velika čast što je Varaždin domaćin u godini u kojoj se obilježava 20 godina akcije Gradovi i općine – prijatelji djece. “Neizmjerna mi je čast što je Varaždin domaćin upravo ove godine, kada se obilježava 20. obljetnica ove akcije. Varaždin je imao značajnu ulogu u svemu tome jer bio je jedan od prvih gradova prijatelja, a iza cijele te priče stoji dugogodišnja ravnateljica Društva “Naša djeca” Varaždin Đurđica Dropuljić“.

Predsjednica Saveza DND Hrvatske, prof.dr.sc. Aida Salihagić Kadić također je pozdravila okupljene i predstavila značaj akcije Gradovi i općine – prijatelji djece čiji status nosi 71 grad/općina.
Predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan i ministrica Blaženka Divjak su istaknuli važnost tema održivog razvoja i zaštite okoliša, a ministrica Divjak je dodala i da su upravo to teme u novoj reformi školstva. Upozorila je i na važnost prava djece da se čuje njihov glas, i da bi svi zajedno trebali raditi na načinima kako osvijestiti potrebu odraslih da slušaju djecu.

Svečani program uveličali su i Mali slavuji DND-a, djeca vrtića, Centar Tomislav Špoljar, a posebno iznenađenje na svečanosti bio je nastup bivših “slavujčica” tete Zdenke iz DND Varaždin: Gabriele Hrženjak, Irme Dragičević, Fani Solomun i Jelene Žnidarić s pjesmom ‘’Mi trebamo ljubav’’.
Na Susretu su sudjelovali djeca i odrasli iz 35 gradova i općina – prijatelja djece. Za odrasle sudionike održan je panel u kojem su predstavljeni ekološki projekti i projekti globalnih ciljeva za održivi razvoj. Svoje projekte na te teme su prezentirali Dječje gradsko vijeće iz Opatije, Dječji forumi iz Varaždina, Prva osnovna škola Varaždin i Dječji vrtić Varaždin. U panelu su sa svojim projektima sudjelovali zamjenica gradonačelnika Varaždina, Sandra Malenica, Monika Barić iz DND Stubičke Toplice s temom Topličke orhideje, Nikolina Ribarić iz DND Jastrebarsko s temom Održivi razvoj u Gradu Jastrebarskom, Nino Preložnjak, koordinator kandidature Varaždina za Europsku prijestolnicu mladih 2022., predsjednica udruge „Gredica“, Rusalka Majer, Dijana Šebečić koja je predstavila VegeFest, te Ana Rosandić, predsjednica udruge „Priroda za sve“ koja je predstavila Welcome Spring Festival.
Mlađi sudionici su prošetali Varaždinom i sudjelovali u eko-radionicama koje su vodile gospođe Antica Bregović, Iva Pešut, Jelena Sekelj i Dorotea Solomun. Tako su posjetili Entomološki muzeju, Uršulinski trg gdje su izrađivali ogrlice i narukvice od starih majica, Kranjčevićevu ulicu koji su ukrasili cvjetnim košarama i Gradsku tržnicu gdje su radili sendviče od jabuka.

Ovim putem Savez DND zahvaljuje Gradu Varaždinu, Koordinacijskom odboru Grad Varaždin – prijatelj djece, DND Varaždin, volonterima uključenima u organizaciju Susreta, te svim sudionicima Susreta koji su došli iz cijele Hrvatske.


Foto: Agencija Sjever, Savez DND