Blog

U LEPOGLAVI OBILJEŽENO STJECANJE STATUSA “GRAD LEPOGLAVA – GRAD PRIJATELJ DJECE“

U okviru višednevnog programa obilježavanja Dana grada Lepoglave, dana lepoglavske župe i 20 godina od dobivanja statusa grada, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, kao vrhuncu događanja, u petak su dodijeljena javna priznanja zaslužnim pojedincima, tvrtkama i udrugama, a ujedno je obilježeno stjecanje statusa “Grad Lepoglava – grad prijatelj djece“.

U svom govoru povodom svečane sjednice, sve prisutne, među kojima su bili i domaći župnik mons. Andrija Kišićek, saborski zastupnici Božica Makar i Milorad Batinić, brojni općinski načelnici te državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, kao i predstavnice Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“, prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić (predsjednica SKO-a) i mr.sc. Katarina Milković (članica SKO-a).

Prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić i mr.sc. Katarina Milković izvijestile su o nalazima Prosudbene komisije (u sastavu: dr. Mirjana Kolarek Karakaš, gđa Gordana Šoltić Siladi, mr.sc. Maja Pleše Sabol) prema kojima je Grad Lepoglava ostvario vidljiv napredak u kapitalnim ulaganjima u 2017. što se tiče objekata za djecu, ali i povećanom iznosu namjenski usmjerenom prema djeci. Grad Lepoglava podržava i pomaže Udruge koje imaju programe s djecom. Grad raspolaže sa sustavom potpore za darovite učenike i njihove mentore. Sva događanja u Gradu popraćena su na internetskoj stranici Lepoglava.net kako bi se cjelokupno stanovništvo informiralo o svim sadržajima koji se u gradu događaju. Sva djeca uključena su u obavezni program predškole godinu dana pred polazak u školu. Grad osigurava potporu za novorođene bebe u tri financijska razreda. Djeca su redovito cijepljena i postotak sistematskih pregleda zadovoljava. Stopa dojenja je vrlo visoka. Aktivna dječja participacija ostvaruje se kroz rad Vijeća učenika u tri osnovne škole. Osnovne škole kroz svoje redovne programe posebno su osjetljive na djecu s teškoćama u razvoju i potencijalno darovitu djecu, te se za njih organiziraju dodatni i dopunski programi. Udruge za djecu u Lepoglavi nude niz različitih sadržaja kako bi djeca što kvalitetnije mogla provoditi svoje slobodno vrijeme. Provode se uobičajene akcije u vrtićima i školama od sigurnosti u prometu do prevencije alkoholizma i konzumacije droge i delinkvencije. Lepoglava je i područje s razvijenim udomiteljstvom što treba istaknuti. Udruga Ivanečko sunce brine o 35 osoba sa intelektualnim teškoćama i to od 3 do 54 godine. Organizira kreativne radionice i edukaciju za roditelje i djecu. No, najveće bogatstvo leži u vrijednim ljudima, djeci i mladima koji grade budućnost toga kraja te stoga grad Lepoglava zavrjeđuje biti Grad – prijatelj djece.

Nakon prezentacije nalaza Prosudbene komisije predsjednica SKO-a prof. dr.sc. Salihagić Kadić uručila je gradonačelniku Lepoglave, gospodinu Marijanu Škvariću, tablu s počasnim i obvezujućim naslovom „Grad Lepoglava – prijatelj djece“, istaknuvši kako je „ovaj počasni naziv najviše javno društveno priznanje svima koji su u Gradu zaslužni: za ostvarivanje prava i potreba djece priznatih u Konvenciji UN o pravima djeteta, za postignutu uzornu skrb u svim područjima života djece, za osmišljeno ostvarivanje aktivnosti djece i za djecu, za učinke koji unapređuju i uljepšavaju život djece“.

Središnji koordinacijski odbor akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ još jednom čestita svim dobitnicima naslova Prijatelj djece u 2017. godini: Lepoglava, Lokve, Ludbreg, Ozalj, Petrinja, Sračinec, Vodice.