Blog

U ZABOKU ODRŽAN 4.KIKI – MEĐUNARODNI FESTIVAL DJEČJEG FILMA

POBJEDNIK 4. KIKI FESTIVALA JE FILM „NEODRŽIVO“
 
U Zaboku se od 27. do 29. travnja 2015. održavao 4. KIKI – međunarodni festival filmova za djecu u organizaciji Građanske organizacije za kulturu i Društva Naša djeca Zabok. Ove je godine KIKI Festivalu prisustvovalo preko 3000 posjetitelja.

Filmski program 4. KIKI-ja sastojao se od pet programa u konkurenciji, u kojima je prikazano četrdesetak filmova iz šesnaest zemalja, od kojih su čak dvadeset i dva filma premijerno prikazana u Hrvatskoj. Svjetsko je pak premijerno prikazivanje imao  nizozemski film Mjesec, autora Marshe Onderstijn i Jordiea Roomerna, dok je hrvatski film 3.B vrijeme,  redateljice Dijane Bolanča Paulić, doživio svoju festivalsku premijeru. U popratnom filmskom programu posjetitelji su mogli pogledati najbolje filmove iz Latvije, nastale u produkciji Animacijas Brigade studia, a festivalske su aktivnosti obilovale filmskim radionicama za djecu.

Dječji žiri u sastavu Leon Lončar, Lara Herčko i Doris Tkalčević, zadnjeg su dana festivala na svečanom proglašenju objavili pobjednika, a na dodjeli nagrade prisustvovala je zamjenica župana Jasna Petek. Glavnu su nagradu dodijelili finskom filmu Neodrživo autora Richarda Björklunda. Kako su istakli u obješnjenju, film ih se dojmio zato što govori o dječacima koji svojim domišljatim idejama uspiju dobiti ono što žele. Istovremeno, film prikazuje kako ekološki možemo doći do električne energije uz pomoć vjetra, vode i sunca.

Posebna pohvala dodijeljena je filmu Žice, ruskih autorica Tatiane i Marine Moškove, koji “na zanimljiv način govori o tome kako trebamo drugima opraštati i kako ponekad zbog loše komunikacije može doći do nesporazuma” –  rekla je na dodjeli Doris, članica žirija. Za najsimpatičniji film festivala odabran je njemački film Zebra autorice Julie Ocker. Ovogodišnji KIKI nadmašio je sva očekivanja brojem posjetitelja i popratnih programa. Zainteresirane škole već su izrazile želju za posjetima sljedećem izdanju festivala, pa organizatori već sada razmišljaju o produženju trajanja KIKI festivala na više dana.

VIŠE POGLEDAJTE NA:

<http://us4.campaign-archive2.com/?u=cb228663233f67d414f699287&id=945371ce8d&e=19d9bbc8ff

<https://gallery.mailchimp.com/cb228663233f67d414f699287/images/1eb08d92-eb4b-49b3-bec9-1d11cd28c928.jpg