Blog

VRIJEME JE ZA NOVE “KRIŠKE OBLIZEKE”

U subotu, 15. rujna u prostorima Ville Noe u Križu nastavlja se tradicija održavanja izložbe slastica Kriški oblizeki u organizaciji Društva Naša djeca Križ i pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije. I ove godine birati će se najbolji u 4 kategorije – torte, kolači s kremom, čajni kolači i domaći kolači (starinski slani ili slatki).

Natjecati se može svatko tko napravi i donese slasticu s ispunjenim prijavnim obrascem na dan održavanja Festivala. Prijavni obrazac može se pronaći na www.dnd-kriz.hr.

Posjetitelje očekuje raznovrstan kulinarsko zabavni program, radionice i igraonice za djecu te izložba  i proglašenje najboljih slastica. Kriški oblizeki najstarija su izložba slastica u Hrvatskoj. Ova slasna manifestacija održava se 21. put, a startala je 1994. godine kao humanitarno kulinarska akcija za pomoć djeci branitelja i prikupljanje financijskih sredstava za hranu i lijekove za Vukovarsku bolnicu. Od tada je izložba slastica Kriški oblizeki prerasla u događaj kojem se vesele mladi i stari ne samo Općine Križe, već i cijele Zagrebačke županije i šire.

Plemeniti cilj nastavio se svih ovih godina za potrebe djece s tamošnjeg područja i njihovog okruženja. Financijska sredstva prikupljena na Kriškim oblizekima ulažu se u izgradnju i opremanje prostora za rad s djecom, dječjih igrališta, prihvatljivo okruženje za dječji razvoj i edukativne sadržaje koji donose dodanu vrijednost mališanima koji pohađaju radionice i aktivnosti Društva naša djeca Vladimir Nazor iz općine Križ. Ovogodišnji Festival vraća se na ulicu i upotpunjuje se sa novim gastronomskim, zabavnim ali i sportskim sadržajima inspiriranim nogometom i  pod zajedničkim imenom Vatreni Kriški oblizeki u subotu 15. rujna 2018. godine. Organizira se pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije i u partnerstvu sa drugim jedinicama lokalne  samouprave koje organiziraju slične programe. Festival slastica nosi karakteristike gospodarsko kulinarske manifestacije, sa puno zabavnih i edukativnih sadržaja. Kuma ovogodišnjih Vatrenih oblizeka je svjetska prvakinja u boksu Ivana Habazin. Promatrajući sa odmakom od prve godine, može se reći da Slastice iz godine u godinu ispunjavaju svoj cilj i čine mnogo dobroga za djecu i zajednicu u cjelini.