Blog

ZAPOČEO JE NOVI CIKLUS PROJEKTA “STEM- BUDUĆNOST ZA 5”

Nakon uspješno završenog dvogodišnjeg projketa “STEM-budućnost za 5” sufinanciranog  sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH, nastavili smo provoditi projekt uz pomoć financijske potpore Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Jučer, 26. ožujka 2024. proveli smo dvije interaktivne radionice za djecu u partnerskom vrtiću u Zagrebu Mali princ. Djeca su pomoć pametnih robotića Edison naučila osnove robotike: što je to programiranje, što su to senzori, gdje su robotima “oči”, a gdje “uši” i pritom se jako dobro zabavili. Radionice smo proveli u suradnji s Udrugom roboZebra za robotiku, programiranje i elektroniku.

Novi ciklus projekta STEM – Budućnost za 5, projekt za odgoj, obrazovanje i popularizaciju STEM-a za djecu, provodi Savez društava “Naša djeca” Hrvatske, te partneri iz Društava “Naša djeca” Kutina i Opatija, sa svojim odgojno-obrazovnim ustanovama sa svrhom popularizacije i učenja STEM-a za predškolsku i osnovnoškolsku djecu u Zagrebu, Kutini, Opatiji i Lovranu. Projekt će na ovaj način i u manja mjesta i u odgojno-obrazovne ustanove i Društva “Naša djeca” u Kutini, Opatiji, Lovranu donijeti nova znanja o STEM-u na način koji im nije trenutno dostupan. Budući da tehnologija zauzima sve više mjesta u životima djece i odraslih, važno je da djeca i u manjim mjestima imaju priliku upoznati se s robotikom, osnovama rada u laboratoriju, hologramima te se općenito zainteresiraju za znanost, a pogotovo predškolci kroz izvainstitucionalne programe vrtića. Posebna je vrijednost projekta i uključivanje u odgoj za STEM djece s teškoćama u razvoju i učenju kroz aktivnosti partnera iz DND Opatije.

Projekt će dodatno osnažiti i učiniti održivima kapacitete Saveza DND, DND Kutine i Opatije,  za organiziranje i provedbu odgojnih i obrazovnih sadržaja za popularizaciju STEM-a i znanosti među djecom, kao i među njihovim odgajateljima i nastavnicima. Povećat ćemo informiranost, iskustva i vještine djece, nastavnika, odgajatelja za neka od STEM područja, kao što su robotika (posebno interakcija s humanoidnim robotima), zatim iskustvo istraživačko-pokusnog rada s djecom na području kemije i biologije (uz terenski rad na podneblju gdje djeca žive), kao i socijalnu inkluziju djece s teškoćama u razvoju i učenju putem STEM-a.

1. radionica, Dječji vrtić Mali princ, područni objekt Kozjak, Rebar 31, Zagreb

Voditeljica: Melita Guzsvány, Udruga roboZebra

 

2. radionica, Dječji vrtić Mali princ, područni objekt Kozjak, Rebar 31, Zagreb

Voditeljica: Melita Guzsvány, Udruga roboZebra