Blog

ZAVRŠENA KONFERENECIJA DIJETE, IGRA, STVARALAŠTVO

Zagreb, 28. rujna 2015. – Dana 24. i 25. rujna 2015. u Splitu se odvijala znanstvena konferencija na temu Dijete, igra, stvaralaštvo u suradnji Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Filozofskog fakulteta Split.

Konferencija je bila iznimno bogata sadržajem. Sudjelovalo je  preko 150 uglednih sveučilišnih profesora i predavača, kao i djelatnika iz sustava ranog, predškolskog i osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja (odgojitelji, učitelji, profesori, stručni suradnici), djelatnika iz zdravstvenog sustava i sustava socijalne skrbi, volontera iz organizacija civilnog društva.

U dva dana program izlaganja Konferencije je bio podijeljen u četiri sekcije na teme: “Igra u obiteljskom i vrtićkom kontekstu”, “Igra, izražavanje i stvaranje u jezično-umjetničkom području,Igra i stvaralaštvo u nastavi, izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima” i “Igra u posebnim uvjetima”. Bogata odgojna praksa bila je predstavljena kroz radionice koje su se odvijale u petak, 25. rujna. Neke teme radionica su bile: igra koja je dostupna svima, primjena terapije igrom, emocije predškolske djece, ples i kreativni pokret u radu s djecom, glazbeni doživljaj djeteta, igra i prava djeteta, igra kao odgojna strategija te poštivanje tuđeg mišljenja.

Na svečanom otvaranju skupa sudionicima su se obratili su se dekan Filozofskog fakulteta u Splitu, prof. dr. sc. Aleksandar Jakir, dopredsjednica i v.d. tajnica Saveza društava Naša djeca Hrvatske, Sanja Škorić, potom pročelnica Odjeka za rani i predškolski odgoj i predsjednica Znanstvenog odbora skupa, izv prof. dr. sc. Hicela Ivon, a skup je pozdravila i Ivana Viđak Bjedov predstavnica Grada Splita i članica Koordinacijskog odbora Grad Split- prijatelj djece.

Za umjetnički dio otvaranja pobrinuli se klapa Žrnovnica i djevojčica Katarina Vranković iz dječjeg vrtića Radost iz Splita koja je recitirala stihove splitskog pjesnika Tonća  Petrasova Marovića.

Sudionici Konferencije su imali priliku osim na radionicama i izlaganjima prisustvovati i na promociji knjige  „Budi dobar kao Jan“ autorice Ivančice Tajsl, u izdanju Školske knjige koju je  predstavila urednica Slavenka Halačev. Snježana Krpes (urednica) je predstavila priručnik s igrama za djecu i odrasle  „Neka odrastanje bude dječja igra“ u izdanju Saveza društava naša djeca Hrvatske.

Konferencija je svečano zatvorena govorom izv. prof. dr. sc. Ivon Hicela te je uprizorena kraća predstava koja je nastala na jednoj od radionica Od poticaja do predstave, voditeljice Zvjezdane Čagalj (odgajateljica i spisateljica).

Ovim putem se zahvaljujemo svim našim suradnicima i partnerima koji su pomogli u realizaciji ovog događaja. Zahvaljujemo se Filozofskom fakultetu Split na domjenku dobrodošlice,  ustupljenim prostorima i suorganizaciji, a Gradu Splitu na promotivnim materijalima. Konferenciju su još potpomogli i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Turistička zajednica grada Splita i Turistička zajednica Hrvatske.

Konferencija je završila u igri i stvaralaštvu  s pozivom na organizaciju novih stručnih skupova u suradnji s Filozofskim fakultetom u Splitu.