Blog

ZAVRŠNE AKTIVNOSTI DJEČJEG TJEDNA 2014. GODINE

BELIŠĆE

Društvo Naša djeca Belišće se tradicionalno uključuje u obilježavanje Dječjeg tjedna koji se ove godine provodi pod motom “Ljubav djeci prije svega”. Organizirane aktivnosti koje su se provodile tijekom cijelog tjedna bile su namijenjene djeci vrtića Maslačak i učenicima nižih razreda Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće.

Dječji tjedan započeo je u ponedjeljak 6. listopada 2014., kada su najmlađi u 10 sati u središtu Belišća crtali kredama po pločniku i tako odraslima pokazali kakav je “Šareni dječji svijet”. U 13 sati Dječje gradsko vijeće posjetilo je gradonačelnika Belišća Dinka Burića, s kojim su pričali o tome što žele promijeniti u svom gradu. U 13.30 sati otvorena je izložba dječjih radova u predvorju zgrade gradske uprave pod nazivom “Odrasli, poslušajte i nas!”.

U utorak, 7. listopada 2014. u 10 sati, odnosno 16 sati najmlađi Belišćani su posjetili gradsko vatrogasno društvo, dok je druženje s članovima DVD-a Belišće odgovorilo na pitanje “Što radi vatrogasac?”

U četvrtak, 9. listopada 2014. u 10 sati u belišćanski vrtić došli su učenici Osnovne škole koji su pripremili program pod nazivom “Veliki za male”.

U petak, 10. listopada 2014. nije nedostajalo smijeha i veselja – najmlađi Belišćanani u 11 sati u dvorani vrtića zabavljao je klaun Čupko, dok su od 12, odnosno 13 sati učenici nižih razreda u maloj školskoj dvorani mogli pogledati predstava “Neobično pače”.

Iz Društva Naša djeca Belišće pozivaju odgojiteljice, učiteljice i učitelje da se sa svojim grupama i razredima pridruže navedenim aktivnostima, a također pozivaju sve građane da posjete centar grada i predvorje gradske uprave kako bi vidjeli poruke koje najmlađi imaju za svoje velike sugrađane.

ČAKOVEC

Dječji tjedan u Čakovcu započeo je Krugom mira na glavnom gradskom trgu gdje su se djeci obratili gradonačelnik grada Čakovca Stjepan Kovač, dječja gradonačelnica Adela Vaser, te predsjednica Društva”Naša djeca” Čakovec Gordana Šoltić Siladi. Djeca su podijelila poruke odraslima, a program je nastavljen na Macanovom domu. Domaćini programa su bili učenici 3. osnovne škole Čakovec, a djecu su svojim plesom razveselili i Teuta, Vivona, Čakovečke mažoretkinje i Livi. Kroz cijeli tjedan organizirano je niz različitih aktivnosti, radionica i igraonica tematski vezanih uz Dječja prava, “Čitaj mi”, “Veliki prijatelj malom prijatelju”, te dječju aktivnu participaciju u lokalnoj zajednici.

Organizirane su i posjete knjižnici “Nikola Zrinski”, Caritasovom domu, dječjem odjelu i ORL odjelu bolnice te županu međimurske županije Matiji Posavcu. Dječje gradsko vijeće prisustvovalo je radnom sastanku sa gradonačelnikom Stjepanom Kovačom, zamjenikom gradonačelnika Romanom Bogdanom, te pročelnikom Davidom Vugrincem. Tom prigodom djeca su iznjela svoje probleme vezano uz dječje igralište, prostore Umjetničke škole, te postavljanje usporenika gdje su opasni pješački prijelazi. Sudjelovali su i u emisiji HTV-a “Dobro jutro Hrvatska”.

Dio dječjeg tjedna bila je i trka predškolaca “Trčimo zajedno”, Dan igre, a dječji vijećnici igrali su tradicionalne pokretne igre na trgu. Članice Dječjeg vijeća posjetile su i Dječje gradsko vijeće grada Preloga uz “Dan djevojčica” družeći se na radionici.

DELNICE

Nizom aktivnosti DND Delnice je obilježilo Dječji tjedan. Započeli smo ga provedbom ankete u osnovnim školama na temu: Život i odrastanje mladih u našem gradu. Anketu su proveli predstavnici Dječjeg vijeća. Na druženju s gradonačelnikom predstavnici Dječjeg vijeća su predstavili rezultate ankete te o najzanimljivijim upitima razgovarali s gradonačelnikom koji im je obećao da će se neke zamisli djece uzeti u obzir i u dogledno vrijeme ispuniti.

Predstavnici Dječjeg vijeća su sudjelovali u obrazovnoj radio – emisiji „Znanje je moć“ gdje su s voditeljicom raspravljali o životu i odrastanju mladih u našem gradu.

U „Popovićevom mlinu“ održana je pričaonica pod nazivom „Delničke priče u starom mlinu“. Odazvao se velik broj djece. Organizirane su razne, već pomalo zaboravljene igre i brojalice koje su igrali i pjevali njihovi djedovi i bake, mame i tate … Ispričani su mnogi događaji iz života dječaka koji se zvao Pauše (lik iz delničke prošlosti) koje su djeca poslije i crtala. Nakon uspješnog druženja klinci su se zasladili čokoladicama.

Već tradicionalno, svaku godinu s djecom organiziramo i sportsko druženje „Zajedno u igri i sportu“. Spoj je to tradicionalnih sportova i igara u kombinaciji s modernim. Uvijek nam se odazove velik broj djece, a druženje je vrlo veselo i zabavno. Uz sve to je nezaobilazna i zumba koju djeca obožavaju i u plesnim pokretima rado sudjeluju.

DRNIŠ

U Drnišu je od 6. do 12. listopada 2014. godine obilježen Dječji tjedan. Pod motom „Ljubav djeci prije svega“ djeca Drniša sudjelovala su u brojnim aktivnostima – kulturnim, sportskim, humanitarnim. Nakon svečanog otvaranja Dječjeg tjedna u ponedjeljak, u utorak su u posjetu gradonačelniku bili vrtićani i četvrtaši. Prilikom posjete djeca su gradonačelniku uručila prigodne poklone i čestitke, a njima se obratio gradonačelnik Josip Begonja i predsjednik Gradskog vijeća Ante Galić. Tajnica Grada Marija Lovrić kratko ih je upoznala sa ulogom Gradskog vijeća. Svi su se složili da i najmlađe sugrađane treba uključiti u procese odlučivanja, jer planirati nešto za djecu bez da se njih pita o tome je besmisleno. U srijedu je na Radio Drnišu emitirana prigodna emisija posvećena djeci i njihovim pravima.

U četvrtak su najmlađi posjetili knjižnicu, gdje su im se čitale priče i knjige po njihovom izboru. Četvrtak popodne je bio rezerviran za Glazbenu školu i upoznavanje djece sa glazbenim instrumentima. U petak su osnovnoškolci ima prezentaciju sportova koji se nude u drniškim sportskim klubovima, a vrtićani su uživali u predstavi „Kako je miš dobio kućicu“. Subota je bila predviđena za male humanitarce i darivanje knjiga i slikovnica knjižnicama u poplavljenim područjima Hrvatske. U nedjelju su sva djeca Drniša i okolice mogla besplatno uživati u Glazbenoj školi gledajući predstavu „Lijepo putovanje lijepom našom“, te je time i završen Dječji tjedan u Drnišu. Međutim, time ne prestaju aktivnosti i projekti usmjereni ka boljem životu djece u Drnišu.

JASTREBARSKO

U sklopu obilježavanja Dječjeg tjedna zamjenik gradonačelnika, Domagoj Šlat i predsjednica Društva Naša djeca Jastrebarsko, Nikolina Ribarić posjetili su mališane novoizgrađenog dječjeg vrtića u Desincu te im predali tri računala koja bi trebala olakšati rad tetama, poslužiti za učenje te unijeti dodatnu zabavu za mališane. ’’Društvo Naša djeca Jastrebarsko povodom dječjeg tjedna odlučilo je razveseliti naše najmlađe i one koji rade s njima, a to su upravo naša djeca i tete, kako bi na taj način tetama rad bio jednostavniji, a djeca bila sretnija’’ – prilikom posjeta izjavila je predsjednica Društva Naša djeca Jastrebarsko, Nikolina Ribarić.

Društvo Naša djeca Jastrebarsko u suradnji s dječjim vrtićem ’’Radost’’ sudjeluje u akciji  „DAJ 10 ZA DJEČJA PRAVA U SVIJETU“ kojom se pozivaju djeca da na velikom platnu ostave svoje otiske dlanova, ime i poruku. Aktivnost je provedena na Strossmayerovom trgu u Jastrebarskom, a ucrtavanju dlanova i pisanju poruka pridružili su se i prolaznici.

’’Danas je jako veselo na Štrosu, ovdje su 4 najstarije skupine djece koji su u stanju najviše brinut za sebe pošto smo na otvorenom prostoru. Povod izlaska van u središte Grada je obilježavanje Dječjeg tjedna. Ukrašavamo gradski trg cranjem po pločicama i na platnu koji će nam kasnije poslužiti za ukrase’’- rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića ’’Radost’’ Jastrebarsko, Jadranka Stojković te nastavila: ’’U našem novom vrtiću posjetila nas je predsjednica Drušva Naša djeca i zamjenik gradonačelnika koji su nam u prigodi Dječjeg tjedna donirali tri računala.’’

Akcija „Daj 10 za dječja prava u svijetu!“

Tjedan druženja, igre, zabave pod nazivom Dječji tjedan obilježen je u našoj školi pod motom “Daj 10 za dječja prava u svijetu!”. Obilježile su ga učiteljica razredne nastave Gordana Kralj sa svojim 3.a razredom i profesorica likovne kulture Ivana Strmečki Vučina.

Radionica „Mali znanstvenici“

Društvo Naša djeca za svoje članove organiziralo je 10. listopada radionicu “Mali znanstvenici”. To je još jedna u nizu aktivnosti organiziranih za djecu u Dječjem tjednu. Pogledajte kako su djeca s oduševljenjem eksperimentirala pod vodstvom predsjednice društva i učiteljice Nikoline Ribarić!

KOPRIVNICA

Obilježavajući Dječji tjedan  od 06. do 12. listopada 2014. pod nazivom: „Ljubav djeci prije svega“, u Koprivnici su održane mnogobrojne aktivnosti. Volonteri Društva naša djeca iz Koprivnice uz pomoć partnera, održali su razne aktivnosti na kojima su djeca naučila mnogo korisnih stvari o svojim pravima, sigurnosti u prometu, važnosti zdrave prehrane i ostalom.

Jedna u nizu aktivnosti održana je i na dječjem odjelu koprivničke bolnice „dr. Tomislav Bardek“ gdje je  djeci i njihovim roditeljima  prezentirana izrada i sviranje na tradicijskim instrumentima. Zvjezdan Draganić, predsjedniki član  KUD –a „Rudar“  iz Glogovca, dugogodišnji član Hrvatskog gajdaškog orkestra, polaznik hrvatske škole folklora i tradicijskih glazbala, pokazao je svoj bogat fundus različitih glazbala. Bolničkim odjelom  čuli su se nježni zvuci najprije dječjih svirala, potom diplice, jedinke, dvojnice, sluškinje i  tambure samice. Nakon dječjeg odobravanja i oduševljenja, završio je sviranjem napodravskim i bilogorskim dudama te gajdama.  Uz sviranje, Draganić je prezentirao i izradu diplice -prastarog, jednostavnog glazbala koje je u raznim varijantama bilo svirano u mnogim hrvatskim krajevima. Diplica je najčešće izrađena od trstike (premda može biti izrađena i od bazge, slame, pa i guščjeg pera), a sastoji se od prebiraljke na kojoj se nalazi pet rupica za prebiranje i pisak.

Kako je Lino medvjedić uvijek uz djecu i brine o njima,  Podravkin Lino tim,pridružio se ovoj aktivnosti,  te mališanima poklonio prigodne darove (Lino proizvode i set za školu).

LABIN – OŠ “IVO LOLA RIBAR”

Tijekom Dječjeg tjedna, od 6. do 12. listopada, svi su učenici naše škole zajedno sa svojim razrednicima sudjelovali u zajedničkoj aktivnosti pod nazivom „DAJ 10 ZA DJEČJA PRAVA U SVIJETU“.

Na satovima razrednog odjela učenici su se upoznali s dječjim pravima, razgovarali o toj temi te su na kraju izradili razredne plakate. Svaki je razred na svome plakatu/hameru ostavio otiske dlanova, imena i poruke vezane uz dječja prava. U suradnji s Gradom plakati će biti izvješeni na vidnom mjestu u gradu gdje ih svi mogu pogledati.

U ponedjeljak 6. listopada predstavnici i zamjenici svakog razreda u Vijeću učenika naše škole posjetili su gradonačelnika g. Tulija Demetliku. Grad Labin je za učenike od 1. do 4. razreda omogućio i besplatnu kino projekciju crtanog filma u četvrtak 9. listopada.

Učenici 6. a razreda uključeni su još i u izvannastavnu aktivnost „Prijatelji volonteri“, te su u povodu Dječjeg tjedna (u ponedjeljak 6. listopada u poslijepodnevnim satima ) ugostili u svojoj školi učenike i učitelje Centra Liče Faraguna. Zajedno su sudjelovali u aktivnosti “Čitaj mi” u školskoj knjižnici. Cilj ove aktivnosti je poticanje čitanja naglas kako bi čitanje postalo dio svakodnevnog ugodnog druženja.

Učenici šestih razreda sa svojim razrednicama obilježili su Međunarodni dan djevojčica na satu razrednog odjela te su na tu temu uredili pano u holu škole. Učenici su sakupljali slike, fotografije, tekstove i materijale vezane uz Međunarodni dan djevojčica i probleme djevojčica kod nas i u svijetu. Međunarodni dan djevojčica proglašen je 11. listopada na zasjedanju Opće skupštine UN-a, kako bi se naglasili jedinstveni problemi s kojima se suočavaju djevojčice u mnogim zemljama u razvoju te prepoznala važnost obrazovanja kao jedne od najboljih strategija u zaštiti prava djevojčica.

NAŠICE

U sklopu Dječjeg tjedna članica DND-a Našice Klementina Pavić Žigić zajedno s knjižničarkama Marijom Buha i Silvijom Šokić posjetile su bolesnu djecu na Odjelu pedijatrije. Ravnateljica Knjižnice Blaža Pavlović-Radmanović izrazila je zadovoljstvo početkom suradnje s DND Našice i uručila je prigodne poklone.

Djeca Dječjeg foruma DND Našice su, zajedno s voditeljicom Ružicom Belunjak i predsjednicom DND-a Darijom Vlajnić, posjetila gradonačelnika Krešimira Žagara kako bi se upoznala s njegovim radom i prenijela mu svoje prijedloge, ideje i želje. Djeca su gradonačelnika počastila s pjesmom, a na dar su mu uručila crtež s porukama za njega i sve odrasle.

Kroz zanimljiv razgovor i ugodno druženje, gradonačelnik je doznao želje naših najmlađih sugrađana te ih je zauzvrat počastio slatkišima.

Predsjednica DND-a Našice Darija Vlajnić sudjelovala je u utorak  na Radio Našice s temama: Dječji tjedan,Smotra DND-a u Vinkovcima, Upisi u radionice, Nagradna igra Nivea i Savez DND-a Hrvatske.

U četvrtak u prostorijama DND-a održana je zanimljiva radionica na kojoj su članovi DND-a izrađivali i pisali poruke odraslima.

Tijekom prijepodnevnih sati u subotu na središnjem gradskom trgu obilježeni su Dani kruha uz blagoslov kruha i pekarskih proizvoda,a naši najmlađi sugrađani sudjelovali su i u radionici crtanja kredama po pločniku.Pokazana je cijela lepeza pekarskih proizvoda u suradnji sa sponzorima, pekarama Papuk, Čočaj, Saša, Viktorija, Blaža,Marijan, Urbarija ,te im se ovim putem zahvaljujemo.

Zahvaljujemo se i Knjižnici Našice na suradnji,gradonačelniku na ljubaznom prijemu i podršci,fra Zoranu na posveti kruha i sanacijskoj upraviteljici Sanji Milanović na toplom prijemu u bolnici.

OZALJ

Dana 8. 10. održano je događanje “Čitaj mi!” u ozaljskoj knjižnici na kojemu nam je gostovao gospodin Mladen Kušec. Na naše veliko zadovoljstvo i ponos, knjižnica je bila puna djece i roditelja, ljubitelja knjige. Najprije smo uživali u slušanju priča koje su djeca izabrala i podijelila s nama (bilo je tu čak i rap-anja), a zatim smo se družili s našim gostom, Mladenom Kušecom. Roditelji su se prisjetili svog djetinjstva i emisija “Bijela vrana”, “Patuljci pojma nemaju”, “Tonkica Palonkica frrr” i “Hihotići”, a djeca su mozgala i pogađala odgovore na pitalice koje im je postavljao naš gost te uživala u njegovu čitanju i pričanju priča. Tko zna, možda netko od naših malih Bijelih vrana završi u nekoj novoj knjizi. Posebno se zahvaljujemo gospodinu Mladenu Kušecu na gostovanju, svim malim čitačima sudionicima, ravnateljici ozaljske knjižnice Zdenki Stupić na podršci i pomoći te našim članovima: Martini Bogović, Maji Lovras i

Petoga dana Dječjeg tjedna održan je događaj “Pjesmom protiv nasilja” kojim je svima dano do znanja da se nasiljem ništa ne postiže niti dokazuje zrelost. Naprotiv, nasilje je KUKAVIČKI ČIN kojim ugrožavaš uglavnom slabijeg od sebe…. nečija slabost nije tvoja snaga!!! Osim pjesme i plesa, mogla se vidjeti i čuti Tamburaška skupina KUD-a Ključ iz Trga, baciti pogled na naš plakat “Daj deset za dječja prava u svijetu” i pogledati radove naslikane na radionici akvarela “Naša Slava” ranije u Dječjem tjednu.”

“Prvi dio dana bio je namijenjen za radionicu izrade nakita pod nazivom “Djevojčicama na dar” povodom Međunarodnog dana djevojčica. Nakit koji su izradile djevojčice su zatim mogle odnijeti kući.

Dječji tjedan završili smo pravom poslasticom – predstavom Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca, Tri praščića i zločesti vuk. Predvorje OŠ “Slava Raškaj” bilo je puno djece i roditelja koji su podjednako uživali u predstavi. Iako zločest, vuk je odnio simpatije publike: oni mlađi su mu pomagali uputama gdje tražiti praščiće, tinejdžerice su komentirale “kako je dobar ovaj vuk”, a svi zajedno smo uživali u sjajnom vučjem plesu. Koristimo priliku da se zahvalimo svim ustanovama i pojedincima s kojima smo surađivali tijekom Dječjeg tjedna te svim našim volonterima koji su sudjelovali u njegovoj pripremi i realizaciji.

PLETERNICA

Dječji tjedan je ove godine u Pleternici vrvio događanjima za one najmlađe, one malo starije pa čak i one najstarije. Društvo naša djeca Pleternica i Grad Pleternica ove godine osmislili su bogat i zabavan program u kojem su sudjelovale udruge i ustanove koje svoj rad usmjeravaju djeci.

U ponedjeljak, 6. listopada, svečano smo otvorili Dječji tjedan ispred gradske kuće, uz gradonačelnicu i malog gradonačelnika te brojne nastupe, pa smo tako mogli vidjeti Udrugu za pomoć djeci s posebnim potrebama i poteškoćama u učenju Osmjeh, Udruga za pomoć djeci i mladima Radost, Dječji vrtić Tratinčica, Osnovna škola fra Kaje Adžića, Kud Orljava, Plesna sekcija Cvjetića glazbe, Glazbena škola Pleternica, Dječje gradsko vijeće, Pleterničke mažoretkinje i Kazališne radionice Društva naša djeca.

Nakon svečanog otvorenja, prošetali smo duž ulice gdje su odrasli mogli pročitati poruke koja su im ostavila djeca, a isto tako mogli smo vidjeti i šarene dječje dlanove kojima djeca poručuju Daj 10 za dječja prava u svijetu! Na samom kraju uslijedilo je veselje na ulici uz glazbu i ples.

Utorak je bio ponešto ozbiljniji i poučniji. Polaznici Dječjeg vrtića Tratinčica sudjelovali su u radionici Djeca u prometu, a učenike Osnovne škole fra kaje Adžića posjetila je gradonačelnica Antonija Jozić te se na tribini susrela s predstavnicima učenika, odnosno Vijećem učenika i Dječjim gradskim vijećem. Učenici su izrazili svoje mišljenje, stavove i svoje želje, a gradonačelnica je strpljivo odgovarala na sva njihova pitanja. Bilo je to jedno vrlo zanimljivo druženje koje se nadamo da će postati tradicija.

Dan neovisnosti, za mnoge neradan, roditelji su iskoristili kako bi svoju djecu poveli na igre u Kukuruzni labirint OPG-a Pilaš, u Viškovcima, koji je taj dan otvorio svoja vrata povodom Dječjeg tjedna. Uz brojne zanimljive igre, vrijedne nagrade i puno smijeha roditelji i djeca su se zabavljali.

Četvrtak je bio dan koji su djeca posvetila svojim bakama i djedovima te su polaznici kazališnih radionica Društva naša djeca za njih pripremili kratku dječju predstavu, a učenici Glazbene škole Pleternica nekoliko skladbi. U suradnji s Dnevnim boravkom za zlatnu dob, bake i djedovi uživali su u programu osnovnoškolaca, isto kao i druženju sa školarcima koje je uslijedilo. U suradnji s Hrvatskom knjižnicom i čitaonicom Pleternica organizirana je akcija Čitaj mi, na kojoj je učiteljica Jasna Kajtar, članica Društva naša djeca, uz pomoć nekoliko glumaca predškolcima približila nekoliko priča i pjesama Ivane Brlić-Mažuranić.

U petak je organizirana Radionica o rodnim stereotipima za učenike 4. razreda, članove Dječjeg gradskog vijeća i mlade iz Udruge Radost čime smo obilježili Međunarodni dan djevojčica te se podsjetili da su i djevojčice hrabre, jake i sposobne.

U subotu su centrom grada odjekivali dječji glasovi jer se održavao Dječji sajam na kojem su se predstavile sve udruge i ustanove koje rade s djecom. Isto tako, organizirano je bilo i Dječje dvorište gdje su djeca crtala, pjevala, svirala i plesala tijekom cijelog prijepodneva.

Na sajmu se predstavila svojim proizvodima i Učenička zadruga “Neven” Osnovne škole fra Kaje Adžića koja je ovaj tjedan obilježavala i Dječji tjedan poduzetništva te su za djecu bila organizirana predavanja i radionice o poduzetništvu u suradnji s Poduzetničkim centrom Pleternica. U sklopu Dječjeg tjedna i Dječjeg tjedna poduzetništva Osnovna škola fra Kaje Adžića Pleternica otvorila je svoja vrata u petak te ugostila vrtićku djecu, roditelje i ostale zainteresirane posjetitelje.

Nakon radnog dijela Dječjeg tjedna, u nedjelju na svetoj misi za djecu, za koju su časne sestre Župe svetog Nikole Pleternica pripremile kratak i prigodan program, uz zahvalu, molitvu i pjesmu svečano smo zatvorili ovogodišnji Dječji tjedan.

PRELOG

U Prelogu je dječji tjedan protekao u veselom ozračju. Sveukupno je u aktivnostima sudjelovalo 70-ak djece.

U ponedjeljak je Društvo „Naša djeca“ Prelog organiziralo krug prijateljstva te slanje poruka odraslima. Održana je i radionica za izradu sapuna od kokosa i cimeta. Djeca su izrađivala kutijice za sapune te sapune od kokosa i cimeta.

U utorak je DND Prelog održao radionicu “Balonko”. Djeca su izrađivala različite oblike od balona poput mačeva, pudlica, cvjetova te se odlično zabavila.

U srijedu je na trgu ispred Doma kulture DND Prelog održao radionicu crtanja s 3D olovkom na temu Promet i poruke odraslima u prometu te akciju “Daj 10 za dječja prava u svijetu” kada su djeca pisala poruke, svoja imena te ostavljala otisak dlana na velikom platnu. Platno će krasiti holove škola te Grad Prelog.

U četvrtak i petak Društvo „Naša djeca“ Prelog održalo je radionicu znakovnog jezika “I moje ruke govore” gdje su djeca učila kako komunicirati na znakovnog jeziku kojeg koriste gluhe i nijeme osobe. Djeci je to bilo jako zanimljivo. Naučila su abecedu jednoručnog i dvoručnog znakovnog jezika te različite jednostavne fraze u komuniciranju.

U subotu su Dječji vijećnici Grada Preloga posjetili Dječje vijećnike Grada Bjelovara, družili se, izmijenili iskustva i stekli nova prijateljstva te upoznali Grad Bjelovar, znamenitosti, muzeje, DND Bjelovar te čuvenu dječju knjižnicu. Domaćini su ih odlično ugostili, predstavili DND Bjelovar i dječje vijeće, počastili bogatim ručkom, poklonima te su se sklopila nova prijateljstva.

Isti dan Društvo „Naša djeca“ Prelog bilo je domaćin organiziranog druženja, Juicepartya te radionice za djevojčice o izradi prirodne šminke i krema za lice. Ugostili su i djecu i voditelje iz DND-a Čakovec i DND-a Donji Vidovec. Povodom Međunarodnog dana djevojčica svi su dobili prigodne poklone.

U nedjelju se zaključio dječji tjedan te vrednovali svi postignuti rezultati, a jedan od najvećih doprinosa djece u dječjem tjednu bili su mali dječji vijećnici i dječji forumaši koji su išli na snimanje na radio Studio „M“ gdje su govorili o Dječjem vijeću Grada Preloga, Dječjem forumu „Sanjari“, o DND-u Prelog te su čitali poruke odraslima koje su sami napisali poput onih što žele poručiti roditeljima, zašto su im zahvalni, zašto im se ne žuri odrasti, što bi i kakvih bi bili da su oni gradonačelnici te zašto i djeca imaju pravo reći svoje mišljenje. Također su i pjevali pjesmu o djeci. Sve što su snimali prezentiralo se svakodnevno na radio emisiji za djecu „Ciciban“.

Moto dječjeg tjedna „Ljubav djeci prije svega“ te „Odrasli, čujte i naše mišljenje“ ovim je brojnim aktivnostima i dječjim glasom ostvaren u Gradu Prelogu – prijatelju djece.

RADOBOJ

Radoboj, 09.listopada 2014.g- potpredsjednica DND-a Radoboj i učiteljica razredne nastave, Dragica Pospiš, organizirala je  za djecu izradu tradicionalnih narodnih nošnji u sklopu Dječjeg tjedna koji se svake godine obilježava prvog punog tjedna u listopadu, (6.-12.10.2014.). Uvodno je učiteljica preispitala koliko su djeca upoznata sa pojmom narodnih nošnji. Pripremila im je i prezentaciju u kojoj je zorno prikazala kako je izgledala dječja narodna nošnja i narodna nošnja koju su nosili odrasli; za djecu su jednostavnije i nisu ukrašene, ženske nošnje imaju podsuknju i šorc, te se razlikuju u vezovima. Kasnije su djeca zajedno izrezivala, ukrašavala i ljepila nošnje od papira.  U izradi su se pridružile bake i mame. Na kraju su djeca sve svoje radove odnijela u školski atelje te ih tamo izložila.

Radoboj, 11. listopada 2014.g. članice Društva Naša djeca Radoboj su zajedno u suradnji sa Savjetom mladih Radoboj sudjelovale u uređivanju parkića ispod Zavičajne zbirke. Uređenje trnaca je bilo jedno od događanja kojim se obilježio Dječji tjedan te prvo od događnja u programu vezano za obilježavanje Dana općine Radoboj.  Vrijedne ruke članice DND-a i Savjeta mladih su u par sati uredile i osvježile predivan radobojski trnac. Obojala su se dječja igrala kako bi ih se zaštitilo od vremenskih utjecaja te ih im se produljio životni vijek, popravila su se manja mehanička oštećenja, te se uredila stazica. Ovim putem se DND i Savjet mladih zahvaljuje Upravnom odjelu Općine Radoboj na susretljivosti te pomoći oko nabavke potrebnih materijala za rad.

RAJIĆ

DND „Osmijeh“ Rajić ove je  godine Dječji tjedan obilježio s nekoliko akcija. U humanitarnoj akciji „Kofer prijateljstva“ skupljale su se potrepštine za djecu s poplavljenih područja. Organizirana je i Mala olimpijada tj. športske igre i natjecanja za najmlađe sumještane. Oni su se imali prilike okušati i u igranju tradicijskih igara. Sportu manje naklonjena djeca okušala su se u zabavnim i nagradnim kvizovima za djecu. Djeca su crtala i pisala poruke odraslima na „Šarijadi“ te su sudjelovala na Prvim međunarodnim folklornim susretima u Novskoj.

SAMOBOR

Sam početak Samoborskih dana vatrometa bio je posvećen programu za naše najmlađe sugrađane. U velikom šatoru jučer su ih zabavljali Dječja glazbena udruga Smješak, Dječji zbor Samoborček i Mažoret klub Unity S. Dječji tjedan u Samoboru nastavio se organiziranim posjetom učenika viših razreda osnovnih škola matineji Marimba Week – obrade klasika u POU Samobor u sklopu programa Samoborske glazbene jeseni.

Veselo su 10. listopada proveli desetogodišnji učenici triju škola, OŠ Samobor, OŠ Mihaela Šiloboda i OŠ Klake. Povodom Dana grada Samobora i Dječjeg tjedna, gostovali su na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Samobor gdje im je o povijesti našeg grada pričao kustos Samoborskog muzeja Luka Kazimović. Najzanimljivije su bile priče vezane uz Stari grad, za koji su se svi složili kako je prepoznatljiv simbol Samobora. Za to vrijeme djelatnice Gradske knjižnice vrijedno su pripremale iznenađenje za svoje goste, a oni su se oduševili knjigama koje su sami mogli ubrati s magnolije ispred knjižnice.

Uzbuđenje se nastavilo u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Samobor gdje su posjetili matineju – Francuska glazba za udaraljke, u sklopu programa Marimba Week. Svojim umijećem oduševili su ih mladi polaznici međunarodnog udaraljkaškog seminara „Ivana Bilić Marimba Week“, pod budnim okom članova udaraljkaškog ansambla SUDAR.

Uvečer toga dana je za najmlađe održana mađioničarska predstava Jozo Bozo na stadionu NK Samobor, a tijekokm vikenda održan je i nogometni turnir za djecu „Prvi vatrometni turnir Samobor“ na igralištu umjetne trave NK Samobor.

SLATINA

U susret ovogodišnjem Dječjem tjednu, dana 04.10.2014. organiziran je Izlet u nepoznato na slatinski Bajer. Na Izletu je sudjelovalo oko 120 sudionika. Dana 06.10.2014. od 09:30 do 11:00 sati djeca Dječjeg foruma Osmijeh posjetila su Dječji vrtić Suncokret, dok su predstavnici DND Slatina zajedno sa djecom Dječjeg foruma Mladost gostovali su u kontakt emisiji na Radio stanici. Tema emisije bila je Dječji tjedan i predstojeće aktivnosti DND Slatina.

Aktivnošću pisanja poruka i otiskivanja obojanih dlanova na platno dugo 4 metra, dana 07.10.2014. DND Slatina uključilo se u akciju “Daj 10 za prava djece u svijetu”. Popunjeno platno bit će javno prikazano u gradu oko 20.11.2014. povodom Dana Konvencije o dječjim pravima. Nekoliko dana u Dječjem tjednu, djeca su se izražavala crtajući po asfaltu. U crtanju su sudjelovala djeca od prvih do četvrtih razreda osnovne škole. Istoga dana te 10.10.2014. održale su se Pričaonice vrtićkoj i školskoj djeci u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina čime se DND Slatina priključilo akciji “Čitaj mi”koju zajedno od 2013. godine organiziraju Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskoga knjižničarskog društva, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje knjiženosti i UNICEF pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih, a povodom Europske godine čitanja naglas.

Dana 08.10.2014. predstavnici DND Slatina zajedno s Magic Leonom posjetili su igraonicu “Ganja” u Gunji – igraonicu koju vodi DND Vinkovci za djecu poplavljenih područja Gunje i okolice. Povodom Dana djevojčica Dječji forum Mladost organizirao je predavanje mladima sedmih i osmih razreda na temu „Anoreksija i Bulimija“. Predavanje je bilo izuzetno posjećeno, a tema odlično pripremljena.

Različitim kreativnim aktivnostima sa školskom djecom, dana 10. 10. 2014 obilježen je Dan djevojčica pri oba Dječja foruma – Dječji forum Mladost koji djeluje pri Osnovnoj školi Eugena Kumičića i Dječji forum Osmijeh koji djeluje pri Osnovnoj školi Josipa Kozarca. Desetog i 11. listopada 2014. dijelile su se poruke odraslima-prolaznicima poruke djece koje su tijekom cijelog tjedna prikupljane od djece školske i predškolske dobi (odraslima poruke, a djeci balone). U ovogodišnjem Dječjem tjednu Društvo „Naša djeca“ Slatina uključilo se i u akciju Pun kufer prijateljstva. Prikupljalo se potrebno za Larisu, Alena i Miju.

TUHELJ

U suradnji Osnovne škole Lijepa naša i Društva “Naša djeca” Tuhelj organizirane su brojne aktivnosti tijekom dječjeg tjedna od 6. do 12. listopada. Tjedan smo započeli okupljanjem učenika i učitelja na školskom  igralištu sa zamjenikom načelnika Općine Tuhelj Mladenom Hercigonja i predsjednicom DND Tuhelj i ravnateljicom škole Snježanom Romić. Izgovoren je tradicionalni moto „Ljubav djeci prije svega“, viknuli „Odrasli, imajte u vidu i naše prijedloge!“ te zapjevali pjesmu „Kad si sretan”.

Uključili smo se u akciju Dječjeg vijeća „Daj10 za prava djece u svijetu” te pisali poruke odraslima i djeci svijeta. Platno s porukama predali smo načelniku Općine Tuhelj. Poruke djece pisane su u suradnji s razrednicima tijekom cijelog tjedna pa se sad nalaze na ulazima u učionice pa ih svaki posjetitelj škole može pročitati.

U petak su organizirane vesele igre za djecu od 1. do 4. razreda na školskom igralištu. Dječji forum „Tuheljko“ i Dječje vijeće održali su radne i vesele radionice ispunjene ozbiljnim razgovorima o dječjim pravima, igrom i veseljem. Započela je s radom igraonica za djecu od 3 do 5 godina.

U subotu, 11. listopada u prostorijama općine načelnik Općine Tuhelj Renato Ilić i njegov zamjenik Mladen Hercigonja primili su predstavnike Dječjeg vijeća, Dječjeg foruma i Vijeća učenika. Tom je prilikom Dječje vijeće održalo svoju izvještajnu sjednicu na kraju mandata. Djeca su provela u razgovoru s načelnikom sat vremena te postavila brojna pitanja od važnosti za djecu na koja su dobila odgovore. Kao rezultat razgovora je davanje inicijative Dječjeg vijeća Općinskim vijećnicima i Školi za organiziranje akcije koja bi se održavala jednom mjesečno, a svaki puta u drugom selu. Cilj je aktivnosti uređenje sela i čišćenje okoliša u kojem bi sudjelovali i odrasli i djeca te se družili u zajedničkoj akciji za dobrobit mještana.

VALPOVO

Dječji tjedan tradicionalna je godišnja aktivnost posvećena djeci koja se u našemu gradu ove godine obilježila 21. put. Uvijek se održava u prvom punom tjednu mjeseca listopada. Prigoda je to za usmjerenje pozornosti najšire javnosti prema pravima, potrebama i mjestu djece u društvu. Dječji tjedan bio je ispunjen mnogim različitim brojnim aktivnostima.

Poruke djece odraslima aktivnost je kojom smo otvorili Dječji tjedan. U ponedjeljak 6. listopada u Gradskoj knjižnici i  čitaonici Valpovo otvorena je izložba dječjih radova na posterima, plakatima koji su nosili zajednički naziv Da sam odrasla učinila bih… Izložbu radova, poruke djece moći će pogledati svi zainteresirani građani u dječjem odjelu Gradske knjižnice i čitaonice Valpovo do kraja studenog ove godine. U ovoj aktivnosti sudjelovalo je oko 400 djece: Dječji vrtić Maza Valpovo, Dječji vrtić Moj Bambi Valpovo, Osnovna škola Matije Petra Katančića Valpovo i područne škole Nard, Šag i Bocanjevci.

Dječji glazbeno-plesni program pod nazivom Pjevaj i plešiosmišljen je u svrhu promoviranja rada i postignuća naših vrijednih grupa i  suradnika. U glazbeno-plesnom programu ove su godine sve nazočne zabavili: dječji pjevačkizbor Valpovački vrapčići pod vodstvom Želimira Sušića, djeca iz vrtića Maza i Moj Bambi iz Valpova, a na kraju su nam se predstavili naši dragi prijatelji iz Ivanovaca, plesna skupina Ivančice područne škole iz Ivanovaca koje vodi učiteljica Ljiljana Marinjak. Sva okupljena djeca, roditelji, odgojitelji, učitelji i građani družili su se zajedno na našem trgu uz pjesmu i ples na zadovoljstvo svih nazočnih.

Tradicionalno crtanje na pločniku prilika je za druženje velikog broja djece na jednom mjestu. Na trgu su se u utorak 7. 10. okupili učenici razredne nastave sa svojim učiteljima te predškolske skupine iz Dječjeg vrtića Maza i vrtićanci iz Dječjeg vrtića Moj Bambi. Nazočne sudionike počastili smo jabukama u svrhu promoviranja zdrave hrane za rast i razvoj djece. Ispred Društva Naša djeca Grada Valpova okupljenima se obratila predsjednica Kristina Čehajić s nekoliko prigodnih riječi, te zaželjela svoj djeci sretan Dječji tjedan.  Sve nazočne ispred Grada Valpova pozdravio je gradonačelnik gospodin Leon Žulj.

Posjet gradonačelniku pod tradicionalnim sloganom „Gradonačelniče, znate li?“ u utorak u jutarnjim satima gradonačelniku su se predstavila djeca iz Dječjeg foruma Društva Naša djeca Grada Valpova sa svojom voditeljicom gospođom Ivanom Andrić Pejak. Oni su stavili naglasak i tematski pripremili svoj nastup na vrlo aktualnu svjetsku temu Djeca i siromaštvo. Na prijamu kod gradonačelnika gospodina Leona Žulja bila su i djeca iz Dječjeg gradskog vijeća pod vodstvom gospođe Darije Jančikić. Djeca su postavljala pitanja koja su vezana za njihove želje i potrebe. Gradonačelnik Leon Žulj i dogradonačelnica Pavica Majdenić srdačno su primili i pozdravili djecu, saslušali njihove probleme, poslušali savjete i odgovorili na zanimljiva pitanja našeg Dječjeg gradskog vijeća.

Promocija slikovnice za djecu za Društvo predstavlja velik uspjeh u ovoj godini. Izdali smo slikovnicu koju ćemo darivati tijekom 2015. i 2016. godine novorođenu djecu u gradu Valpovu. Autorice slikovnice Livija Vranković i Krtistina Čehajić predstavile su nastanak slikovnice svim nazočnim prijateljima DruštvaNaša djeca Grada Valpova u četvrtak 9. 10. 2014. u večernjim satima u Gradskoj knjižnici i čitaonici Valpovo. Tom su prilikom svojim nastupom promociju uveličala djeca iz Dječjeg vrtića Maza iz Valpova iz skupina Točkice i Kruškice. Društvo je ponosno jer smo samostalno osmislili, izradili i financijski pokrili sve troškove potrebne za nastanak ove slikovnice. U organizaciji ove promocije najveći doprinos dala je voditeljica Gradske knjižnice i čitaonice Valpovo gospođa Ana Vazdar i naše članice Izvršnog odbora. Sve nazočne pozdravila je dogradonačelnica gospođa Pavica Majdenić koja je pohvalila rad našeg Društva, a posebno trud i zalaganje naših volontera koji uspjeli izdati edukativnu i uzrastu primjerenu slikovnicu za djecu našega grada.

Animirana projekcija za djecu održana je u petak 10. 10. 2014. u Centru kulture Matija Petar Katančić za djecu razredne nastave OŠ Valpovo. Po prvi put u našem gradu djeca su imala prilike uživati u 3d projekciji animiranog filma Rio 2 kojeg je donirao Grad Valpovo. Društvo Naša djeca Grada Valpova potaknulo je ideju da se djeci omogući prilika besplatnog gledanja 3d projekcije i potičemo da se i u budućnosti omoguće djeci besplatne projekcije.

AKTIVNOSTI DRUŠTVA “NAŠA DJECA” VIRJE UZ DJEČJI TJEDAN 2014.

Započeo Dječji tjedan

U ponedjeljek, 6. listopada 2014. je u Narodnoj knjižnici Virje Društvo Naša djeca Virje organiziralo povodom obilježavanja Dječjeg tjedna pričaonicu za djecu. Pričaonica je organizirana u sklopu kampanje “Čitaj mi!” i potiče djecu na čitanje i slušanje priča. Okupljena djeca su u Knjižnici slušala priču “Zauvijek prijatelji” koju im je čitala Danijela Večenaj, voditeljica kreativne skupine “Iskrice”.

Osim najstarije vrtićke skupine, pričaonici su prisustvovali i članovi Dječjeg foruma DND – a Virje sa svojom voditeljicom Natašom Sušanj te članice “Iskrica”.

Pričaonica je okupila 30-tak djece koja su prije čitanja priče razgovarala s voditeljicama o dječjim pravima, ali i obavezama te je tako i obilježen Međunarodni dan djeteta.

Djeca su nakon priče crtala na temu “Moj najbolji prijatelj…”. Radovi okupljenih mališana stavljeni su u pano u Mjesnom parku kako bi i ostali mještani Virja mogli uživati u njima.

Održan Dan društvenih igara

Društvo Naša djeca Virje organiziralo je u utorak, 7. listopada 2014. u Društvenom domu Dan društvenih igara. To je još samo jedna aktivnost u nizu kojom DND Virje obilježava Dječji tjedan. Djeca su došla sa svojim roditeljima te se igrala s njima različite igre poput igara Čovječe, ne ljuti se!, Šah, Monopoli, Crni Petar, Memori, Mlin , Mau – mau i mnoge druge. Bilo je zabavno družiti se, razgovarati i igrati se. Neki su čak naučili i igrati neke igre koje do sad nisu znali. Sve u svemu bilo je jako zanimljivo i veselo.

Održana 3. sportska olimpijada

Društvo Naša djeca Virje održalo je u srijedu, 8. listopada 2014. na sportskim terenima iza škole treću po redu, Sportsku olimpijadu. Olimpijada je održana kao jedna od niza aktivnosti u Dječjem tjednu, a okupila je 60 – tak djece i njihovih roditelja. Kako je vrijeme bilo sunčano i toplo, zaista se odazvao velik broj djece. Osim štafetnih igara i igara brzine i spretnosti igrale su se još igre Ribara i mreže, Graničar, potezanje užeta i naravno, skakanje u vrećama koje je djeci bilo najzanimljivije. Oni slobodna duha odigrali su još i nogomet i košarku. Sve u svemu lijepo smo se družili i igrali i s velikim nestrpljenjem čekamo iduću Sportsku olimpijadu.

Posjet Bjelovarskog kazališta

U četvrtak je u Novom društvenom domu gostovalo Bjelovarsko kazalište s predstavom Zavrzlame s vremenom. Time je Društvo Naša djeca Virje nastavilo s još jednom aktivnošću u sklopu obilježavanja Dječjeg tjedna. Ovim gostovanjem Bjelovarčana nastavljena je uspješna i dugogodišnja suradnja s Društvom Naša djeca Virje. Osim djece i mališana iz vrtića predstavu su došli pogledati i roditelji i bake, a prisutnima se nakon predstave obratila i predsjednica Društva Naša djeca Virje Martina Molnar.

Dani kruha i završetak Dječjeg tjedna

Dana 10. listopada, u petak, završili smo Dječji tjedan Danima kruha i Jabukom na dar kojom Društvo Naša djeca Virje svake godine daruje sve učenike naše škole jabukama kao simbolom prijateljstva. Ujedno je Društvo Naša djeca Virje i nagradilo najbolji likovni i literarni rad učenika za koje je Društvo raspisalo Natječaj.

Međunarodni dan djevojčica

U subotu, 11. listopada Forumaši su izradili i postavili plakat u Mjesnom parku uz Međunarodni dan djevojčica te smo time završili s aktivnostima uz Dječji tjedan 2014.

ZABOK

Zabavne igre na Trgu

 Upravo na Međunarodni dan djeteta Dječji tjedan u Zaboku otvoren je zabavnim igrama na Trgu K. Š Đalski. U igrama je sudjelovalo 300-tinjak mališana iz Dječjeg vrtića Zipkica i Osnovne škole K.Š. Gjalskog u organizaciji DND-a Zabok. Klinci su uživali i dobro se zabavili u igrama: prenošenje ping-pong loptica, luckasto kuglanje, staza psa ovčara, rakovi, paukova mreža, hodanje na štulama, prenošenje kikirikija, mali konobari, utka riba, bacanje potkove, jabuka na stolici i utrka gusjenica.

Čitaj mi!

 U Dječjem tjednu proslavili smo i 1. rođendan programa Čitaj mi! koji je bio posebno zabavan, veseo i bajkovit u znaku Petra Pana i Zvončice… Našoj proslavi pridružio se i Tomislav Goluban  koji je slavljeničko čitanje uljepšao svojom pričom i svirkom. U godinu dana kroz naš program prošao je velik broj djece, roditelja, djedova i baka te je pročitano preko 100-tinjak slikovnica i priča za djecu, a nastavljamo se i dalje družiti ponedjeljkom u 17 sati u Gradskoj knjižnici K.Š. Gjalski.

Posjet gradonačelniku

Jedan dan u Dječjem tjednu rezerviran je za posjet djece, aktivista i volonterka DND-a Gradonačelniku. Ovoga su puta gradonačelnika Ivana Hanžeka posjetili članovi i članice Dječjeg gradskog vijeća i dramsko-plesne grupe. Dječji vijećnici predstavili su gradonačelniku projekte koje trenutno provode, a to su: Projekt „Pruži mi priliku“ vezan uz problem siromaštva i socijalne isključenosti te projekt Eko-vrt koji je započeo ovo proljeće, a sami vijećnici aktivno sudjeluju u procesu obrade vrta, sadnje, sijanja, a sve u skladu s prirodom i bez upotrebe kemikalija. Plodovi iz Eko-vrta koriste se u radionicama zdravog kuhanja u okviru projekta „Zdravo i fino“. Djeca su iskoristila priliku i postavila gradonačelniku nekoliko aktualnih pitanja, a izglasano je da će se u Parku Milana Prpića postaviti fontana koju djeca željno očekuju već nekoliko godina.

Igraonica „Kutić slikovnica“

U Dječjem tjednu s radom je započela Igraonica „Kutić slikovnica“ DND-a Zabok koja okuplja djecu od 3 do 6 godina koja ne idu u vrtić. U suradnji s lutkarskom grupom Osnovne škole K.Š. Gjalskog za polaznike igraonice organizirali smo predstavu „Djed i repa“ u kojoj su klinci uživali.

Posjet dječjem odjelu u bolnici

Povodom Dječjeg tjedna posjetili smo i male bolesnike na dječjem odjelu OB Zabok te smo za svakog od njih pripremili mali jesenski poklon u obliku strašila kojem su se djeca obradovala. Volonterke DND-a uredile su prostor dječjeg odjela novim mobilima na temu „Četiri godišnja doba“.

Radionica „Upoznaj svoja prava“

Za nove članove Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća organizirana je radionica „Upoznaj svoja prava“ kako bi još u većoj mjeri mogli utjecati na promjene u našem gradu i pokretati projekte i aktivnosti za poboljšanje života djece.

DAJ 10 za dječja prava u svijetu

U Dječjem tjednu započela je nova akcija „Daj 10 za dječja prava u svijetu“ u okviru obilježavanja obljetnice 25 godina usvajanja Konvencije UN-a o pravima djeteta. Akciju smo započeli u 3.a. razredu Osnovne škole „K.Š. Gjalskog“ tako da su sva djeca na velikom platnu ostavila svoje otiske dlanova, ime i poruku.

Likovno-kreativna radionica

Radionicom izrade lutkica od kukuruzovine uključili smo se u obilježavanje Međunarodnog dana djevojčica koji se slavi 11. listopada. Nastavili smo i akciju „Daj 10 za dječja prava u svijetu!“. Izrađivali smo veliku kartu svijeta, a svatko je ostavio svoje otiske dlanova i prigodne poruke, a jedna od njih glasi: DA NAM JE SVAKI TJEDAN DJEČJI TJEDAN!!!