Blog

DND DUBROVNIK – IZVJEŠĆE O PROVEDENIM AKCIJAMA I AKTIVNOSTIMA ZA 2013. GODINU

Izvješće koje podnosimo je za razdoblje od 01. siječnja do 31. prosinca 2013. godine.

Program za 2013. godinu realiziran je u potpunosti. Ove  godine uveli smo novu aktivnost DGV-a – Susreti DGV-a i školskih Učeničkih vijeća u osnovnim školama sa područja Grada.

Ukupnim zalaganjem svih članova DND-a uspio se realizirati svaki djelić programa unatoč manjku adekvatnog prostora za rad. U osmišljavanju programa i njegovoj realizaciji, kao i uvijek do sada, svoj veliki doprinos su dali brojni volonteri, vanjski suradnici, radne skupine, Izvršni odbor i zaposlena djelatnica DND-a.

Programi su se izvodili u otovorenim i zatvorenim prostorima te na javnim površinama i parkovima. Kroz  posebne radionice, manifestacije, izložbe i druženja   ostvarena su mnoga dječja prava. Ostvarenju ovog programa doprinjela je dobra suradnja s osnovnim školama, gradskim odjelom  Grada Dubrovnika, raznim udrugama, ustanovama i gospodarskim subjektima sa područja Grada a i šire.

Ispunjenjem programa za 2013. godinu trudili smo se kvalitetno i sadržajno osmišljavati aktivnosti djece u slobodnom vremenu njegujući tradiciju i unoseći inovacije u svoj rad.

Kronološkim redom izvjestit ćemo o programima, projektima i akcijama kroz 2013. godinu.

MJESEC DARIVANJA (preventivni očni pregledi – VAN GOGH

od 1.prosinca 2012. – 30.siječnja 2013.)

Ova akcija je već prešla u tradicionalnu jer se već šestu godinu zaredom izvodi u suradnji s Korporacijom Van Gogh d.o.o. a koja ima za cilj rano otkrivanje nekih oblika poremećaja vida kod djece u dobi od 6-10 godine. U ovom dijelu koji je izveden u prvih mjesec dana 2012. ukupno je bilo besplatno pregledano 230 djece (uključujući preglede u Pločama i Metkoviću). S obzirom na korisnost  i veliki interes akciju namjeravamo nastaviti i slijedeće godine.

IZLOŽBA POVODOM PROSLAVE SV.VLAHA I DANA GRADA (29. siječnja 2013.)

Ovom tradicionalnom manifestacijom DND Dubrovnik aktivno se već 18 godina uključuje u proslavu Sv. Vlaha i Dana grada Dubrovnika. Sam program odvija se u dva dijela i to kroz našu potporu u organizaciji trodnevnice u crkvi Sv.Vlaha (pjevački zborovi, igrokazi i literarni radovi), te u drugom dijelu kroz izložbu tj. prezentaciju literarnih i likovnih uradaka djece osnovnih škola, a na temu proslave Feste sv. Vlaha i Dana grada. Ovom prigodom 29. siječnja u OŠ M.Getaldića-Centar ukupno su bila predstavljena 34 literarna i 82 likovna rada. Prosudbena komisija DND-a   prigodno je nagradila po 6 literarnih i likovnih radova (po 3 nižih razreda i 3 viših razreda OŠ). U prigodnom programu sudjelovali su učenici i profesori Umjetničke škole L.Sorkočevića.

VELIKI PLES MALIH MAŠKARA (27. siječnja 2013.)

Ovaj program izveden je veoma uspješno u kongresnoj dvorani Hotela Libertas-Rixos uz sudjelovanje velikog broja djece, roditelja i rodbine; oko 400 malih maškara i 300 njihovih odraslih pratitelja. Program su izvele balerine  Umjetničke škole L.Sorkočevića sa svojim voditeljicama Zrinkom Japunčić i Gousele Galiuline,    mažuretkinje iz Župe dubrovačke sa voditeljicom Marijetom Klis i članovi Capuera Amazones Dubrovnik . Tijekom maškaranog plesa bila je organizirana djeci veoma omiljena lutrija s više od 500 raznih zgoditaka koje su  osigurali naši vjerni donatori. Ovom prilikom im se još jednom od srca zahvaljujemo na svakom zgoditku. Dio zgoditaka vlastitim sredstvima i naporom osigurao je DND. Po ocjeni medija, djece, roditelja, a i volontera DND-a i ovoga puta upriličeno je veoma sadržajno zabavno popodne. Napominjemo da je i ove godine prometno poduzeće Libertas osiguralo besplatni prijevoz za maškaranu djecu koja su sudjelovala na Maškarati.

USKRŠNJA MAŠTANJA (28. ožujka 2013. u parku na Babinu kuku)

Naša Uskršnja radionica bila je organizirana u parku na Babinu kuku  i u njoj je ukupno sudjelovalo 42 djece raznih uzrasta. Radionicu je vodilo 5 voditelja-volontera koji su koristeći razne tehnike učili djecu izradi, bojanju i tradicijskim Uskršnjim običajima. Po završetku radionice, djeca su u parku tražila skrivena čokoladna jaja.

Od radova smo napravili izložbu u prirodnom okruženju i fotografirali se za uspomenu.

VLAK ZA EUROPSKU UNIJU (04.-11. svibnja 2013.)

U koordinaciji Europskog doma Dubrovnik i UO za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada kao nositelja od 04.-11. svibnja obilježavao Europski tjedan.

U organizaciji DND-a Dubrovnik u parku u Pilama održana je radionica „Vlak za Europsku uniju“. Priprema za radionicu trajala je više od mjesec dana, a pripremili su je članovi DGV-a i  DF-a. Pridružili su im se 04. svibnja i učenici osnovnih škola. U parku u Pilama izradili su „Vlak za EU“  koji je imao 28 vagona – 27 članica EU i Hrvatskom kao 28. vagonom kao i lokomotivom. Radom u radionici djeca su imala priliku naučiti detalje o svakoj zemlji.

Na sam Dan Europe 09. svibnja EU vlak je „stigao“ pred crkvu sv.Vlaha. Strani gosti Grada zastajali su ispred vagona koji je predstavljao njihovu zemlju. Komentari su bili vrlo pozitivni.

MLADI I GRAD SKUPA (29. lipnja 2013.)

U sklopu projekta Mladi i Grad skupa 29. svibnja pod motom „Jednaki u različitosti“ održan je Forum mladih.

Na završnom programu cjelogodišnje manifestacije „Forum mladih“ pod nazivom „Što smo znali to smo odabrali“ koja je održana na Stradunu izveden je kolažni program s odabranim točkama iz do sada održanih osam forumskih radionica.

U ime DF-a i DGV-a Ana Njirić pozdravila je sve  izvođače te istakla važnost prihvaćanja svih ljudi bez obzira na njihovu različitost , poštivanja osnovnih ljudskih prava i prava na jednakost jer se samo zajedništvom može izgraditi bolji svijet.

MAJČIN DAN I DAN OBITELJI (19.svibnja 2013.- Babin kuk)

Ovo je također jedan od naših tradicionalnih programa kroz koji svake godine okupimo veći broj obitelji i prigodno obilježimo Majčin dan i Dan obitelji.

Majčin dan obilježen je u Katedrali 05. svibnja darivanjem cvijeća prisutnim majkama, a Dan obitelji obilježen je 19. svibnja našom tradicionalnom aktivnošću „Obiteljsko druženje u prirodi“. U posebno osmišljenom programu natjecala se 24 obitelj u 6 različitih igara. Iz svake obitelji morala su se u igrama natjecati po tri odabrana člana.

Ukupno je u pomenutim igrama sudjelovalo 65 članova obitelji. Igre je vodilo 15 volontera. Najuspješnije obitelji su prigodno nagrađene darovima koje su osigurali naši sponzori i sam DND.

Cilj ovog programa je okupiti što veći broj obitelji te namjernika i prolaznika kako bismo zajednički promovirali obiteljske vrijednosti.

MORE PRIJATELJSTVA  (20.-26. lipnja 2013.)

U sklopu programa „Mladi i Grad skupa“ u Dubrovniku se odvijao projekt „More prijateljstva“ u kojem je sudjelovalo i Društvo Naša djeca Dubrovnik. U Gradu je boravilo 26. učenika od 5 do 8. razreda iz Vukovarsko-srijemske županije sa svojih 10 mentora. U gradskoj Vijećnici sve nazočne pozdravilo je gradonačelnik Andro Vlahušić, pročelnik UO Miho Katičić,  sipred DND-a Miodrag Kirigin i  dječja gradonačelnica Bruna Mratinović. Višednevni boravak gostiju bio je vrlo bogat i zanimljiv. Upoznali su se s znamenitostima Grada Legendom o Lokrumu, obišli Đurović špilju, posjetili zračnu luku, izlet na Elafite……….

DAN  UDRUGA (29. LIPNJA 2013.)

Grad Dubrovnik organizirao je Dan udruga na način da su u Lapadu postavljeni štandovi na kojima su udruge mogle prezentirati svoj rad i aktivnosti.

Društvo smo predstavili  izlaganjem plakata i letaka,  svih naših aktivnosti i manifestacija, strate, obilježja i slike koje su nas vodile kroz veliki dio programa naših aktivnosti.

DAN IGARA – „LOKRUM NAŠ OTOK“ (21.rujna 2013. na Lokrumu)

Već nekoliko godina DND izvodi Dan igara na otoku Lokrumu pod geslom „Lokrum naš otok“. Ovom prigodom i zalaganjem voditelja bilo je organizirano ukupno sedam različitih pojedinačnih i ekipnih igara u kojim je sudjelovalo 125 djece. Djecu je bodrilo 12 roditelja, a igre vodilo 9 volontera. Kroz igre su bila obuhvaćena djeca iz dječjih vrtića, te učenici od prvog do osmog razreda osnovne škole. Najuspješnijim natjecateljima i ekipama DND je uručio prigodne diplome, a svu djecu počastio slatkišima  Zahvaljujemo djelatnicima Rezervata Lokrum koji su i ovom prilikom omogućili prijevoz djece po posebnoj cijeni.

PARTY ZA PRVAŠE  (22. rujna 2013.)

Party za prvaše održan je u Klubu Popiva na Babinu kuku. Cilj ove aktivnosti bio je okupiti što veći broj prvoškolaca i njihovih roditelja na zabavno-edukativni program.     U ovogodišnjoj aktivnosti sudjelovalo je 114 učenika prvaša te još cca. 100 njihovih prijatelja,roditelja ili susjeda. Ukupno su izvedene 3 zabavno-edukativne igare u kojima su sudjelovala sva djeca. Između igara, djeca su se upoznala sa novom vrstom aktivnosti u slobodnom vremenu – capoeira Amazonas Dubrovnik koju im je predstavio gospodin Lukša Vragolov sa članovim kluba. Ovu uspješnu akciju izvelo je 12 voditelja-volontera iz DND-a. Naš vjerni pratitelj i sponzor u mnogim akcijama Korporacija Van Gogh d.o.o. uz svoja dva voditelja- Ivu Jerković i Damira Domjanovića- osigurao je i vrlo lijepi dar (školskog pribora) za sve prvaše.

DJEČJI TJEDAN (07. do 13. listopada 2013.)

Dječji tjedan 2013. godine obuhvatio je sve dane (ponedjeljak-nedjelja) programskim sadržajima primjerenim djeci raznih uzrasta. Tjedan je započeo tradicionalnim posjetom predstavnika DF i DGV-a, te DND-a gradonačelniku Andru Vlahušiću i njegovim suradnicima. Održan je i tradicionalan performans  oko Orlandova stupa pod nazivom „Dječji cvijet za bolji svijet“. U izvedbi ovog programa sudjelovali su učenici OŠ M.Getaldića-Centar.  Predstavnici DND-a posjetili su Dječji i Porodiljski odjel Opće bolnice Dubrovnik. Tom prigodom svim mama rodiljama uručena je knjiga  „Prava svakog djeteta“, dok su djeca na Dječjem odjelu uz prigodni program bila počašćena sokovima i grickalicama.

U četvrtak, 10. listopada održana je Izborna i programska sjednica Dječjeg gradskog vijeća na kojoj je Vega Haklička izabrana za novu dječju gradonačelnicu, a Maroje Žuvelek i Ana Njirić  za zamjenike. Na sjednici je donešen i Program rada za razdoblje, listopad 2013/2014. a održana je i radionica „Poštivanje tuđeg mišljenja“.       U Domu umirovljenika obilježili smo Dan djedova i baka, igrajući tombulu sa korisnicima doma pod motom Ne zaboravi me. Ugodno popodne proveli smo u Domu Maslina uz igru i druženje članova DGV-a i DF i djece Doma.

U suradnji s Kinematografima Dubrovnik djeci je omogućeno besplatno gledanje dječjeg filma 3D Strumphovi 2.

DAN  DJEVOJČICA  (16. STUDENOGA 2013.)

U suradnji s  „Kinematografima Dubrovnik“, u kinu Sloboda 16. studenoga obilježili smo Međunarodni Dan djevojčica. Program je počeo nastupom malih mažuretkinja iz Župe dubrovačke čiji je nastup bio vrlo zapažen. Aktivnosti su se odvijale kroz četiri radionice: izrada veselog psića, izrada frizura, oslikavanje lica i plesa sa mažuretkinjama. Odaziv je bio iznimno veliki,  220 djevojčica koje su sudjelovale direktno u programu, kao i veliki broj roditelja.

OBILJEŽAVANJE KONVENCIJE UN-a  O PRAVIMA DJETETA (20. studenoga 2013.)

Ovaj prigodni nadnevak obilježen je u OŠ Lapad susretom djece DF, DGV-a i djece iz školskih Učeničkih vijeća. Forumaši su prezentirali Prava djece i put nastanka Konvencije UN-a i podsjetili prisutne na potrebe poštivanja prava djece.  Sudjelovalo je 53 djece ( od kojih je 47 popunilo evaluacijski listić), 8 voditelja ŠU vijeće ( 6 popunilo evaluacijski listić) , 2 predstavnika Grada i Županije i 6 aktivista DND-a.

GODIŠNJE SAVJETOVANJE GRADOVI I OPĆINE PRIJATELJI DJECE (20. studenoga 2013. u Zagrebu).

Na redovitom godišnjem savjetovanju Nacionalne akcije Gradovi i općine prijatelji djece, a koje je održano 20. studenoga 2013. godine u Staroj gradskoj vjećnici u Zagrebu sudjelovao je Miodrag Kirigin član Izvršnog odbora DND Dubrovnik. Na pomenutom savjetovanju predstavljeni su najznačajniji rezultati Dubrovačke akcije „Mladi i Grad skupa“. Kompletna dokumentacija predata je radnom predsjedništvu, odnosno stručnoj službi Saveza DND-a Hrvatske.

U svečanom dijelu Savjetovanja Gradu Dubrovniku uručeno je Priznanje za Naj Akciju u 2013. godini. za Projekt „Karići u  Orašcu“.

SVETI NIKOLA U GRADU ( 05. prosinca 2013.)

Ovu tradicionalnu akciju koju svake godine obilježava DND ovog puta upriličili smo ispred Kneževa dvora 05. prosinca 2013. godine. Dolazak sv. Nikole koji je prošetao Stradunom do Katedrale i natrag do crkve sv. Vlaha popraćen je velikim oduševljenjem djece, roditelja i turista. Prigodni program izveli su učenici OŠ M.Getaldića- Centar sa svojom učiteljicom Ljiljanom Mihović. Sv. Nikola je sa svojim kostimiranim izvođačima i pratnjom svu nazočnu djecu darivao lijepim jabukama.

I ovog puta jabuke je osigurao TOMMY d.o.o. veleprodaja Dugopolje. Isti program izveden je na Dječjem odjelu Opće bolnice Dubrovnik kao i u Udruzi Dva skalina.

Manifestaciju popratilo cca. 250 djece, 50-ak odraslih i 4 aktivista.

7. SUSRETI GRADOVA/OPĆINA PRIJATELJA DJECE ( 13. rujna 2013. u Opatiji)

Uz članove Izvršnog odbora Društva Naša djeca Dubrovnik , Vesne Boras i Miodraga Kirigina, DGV Dubrovnik predstavljale su Nika Morača i Ana Njirić. Odrasli su prisustvovali radionicama na temu dječje participacije, gdje su razmjenjivali iskustva iz svojih lokalnih zajednica na temu „Uloga odraslih i društvene zajednice u unapređenju sudjelovanja djece“. Za djecu su bile organizirane radionice izrade čokolade, suvenira kamelije  te razgledavanje Hrvatskog muzeja turizma i izlet brodom.

NOVOGODIŠNJA TOMBOLA (28. prosinca 2013. Kino Sloboda)

Novogodišnju dječju tombolu koju DND organizira svake godine, i ovog puta upriličena je u kinu Sloboda. U dječjoj novogodišnjoj tomboli sudjelovalo je 70-ak djece. Manja djeca došla su u pratnji roditelja, pa je tomboli nazočilo i 40  roditelja. Sve prigodne zgoditke i kartele osiguralo je DND Dubrovnik. U izvedbi ove akcije sudjelovalo je 6 voditelja-volontera DND-a. Nakon tombule, Kinematografi Dubrovnik poklonili su djeci kino predstavu i na taj način nastavljena je suradnja sa DND-om.

VOLONTERSKI CENTAR 

Predstavnici Društva Naša djeca Dubrovnik u Volonterskom centru su Vesna Boras i Miodrag Kirigin. Svojim bogatim dugogodišnjim iskustvom i prijedlozima uveliko doprinose radu Centra.

CIVILNO DRUŠTVO

Miodrag Kirigin, član Civilnog društva Grada aktivno sudjeluje na svim sastancima, edukacijskim radionicama i projektima .

NOVI SADRŽAJI – AKTIVNOSTI U DRUŠTVU NAŠA DJECA

DGV i DF upoznavaju članove Školskih Učeničkih vijeća  sa njihovim pravima prolazeći članke Konvencije UN-a o pravima djece, te organiziraju radionice na prigodne teme kroz koje traže rješenja za postojeće probleme glede kršenja dječjih prava ili poboljšanja kvalitete života djece i suradnje sa lokalnom zajednicom. Aktivnost započela u 11. mjesecu 2013. a nastavlja se tijekom 2014. Svaka osnovna škola sa područja Grada bit će domaćin jednog, hvale vrijednog, susreta.

RAD DJEČJEG FORUMA I DJEČJEG GRADSKOG VIJEĆA

Dječji forum i Dječje gradsko vijeće kontinuirano kroz čitavu godinu ostvaruju svoje programe, radionice i susrete ali i sudjeluju u svim aktivnostima koje provodi DND Dubrovnik i često puta su vrlo vrijedni pomagači u izvođenju akcija.

Posebna pozornost u programima DF i DGV posvećuje se mjestu djeteta u lokalnoj zajednici te stvaranju uvjeta da Grad bude po mjeri djeteta. Sve aktivnosti DF i DGV izvode kroz ove oblike: sastanci, obilasci terena, radionice, promicanje dječjih prava putem medija, suradnja s Gradom Dubrovnikom, međusobna suradnja DF i DGV te suradnja i komunikacija s medijima.

UVJETI RADA I PROMIDŽBA

Što se tiče prostornih uvjeta za rad DND-a moramo reći da se oni još uvijek nisu   promjenili, što znači da još uvijek nedostaje posebni prostor za redovito okupljanje većeg broja djece, DF i DGV. S druge strane nailazimo na razumijevanje za korištenje prostora gradske vjećnice i knjižnice gdje uz obostrano uvažavanje ne možemo uvijek izvesti sve što smo planirali jer nekad jednostavno nedostaje termina. Što se pak tiče financijske potpore kako Grada Dubrovnika, tako i naših sponzora ona je i ovog puta bila dostatna za izvođenje zacrtanog programa. Dio sredstava osiguran je i vlastitim aktivnostima.

Najveći dio naših aktivnosti pratili su lokalni i drugi mediji od kojih ističemo: DU-TV,   Radio Dubrovnik, Laus i Ragusa, Dubrovački list, Dubrovački vjesnik, Glas Grada, Dubrovnik portal i portal Grada, elektronska izdanja Dubrovački list i Dubrovački vjesnik te facebook DND-a Dubrovnik.

 UMJESTO ZAKLJUČKA

Protekla 2013. godina za DND Dubrovnik bila je prilično uspješna. Zahvaljujući razumijevanju naše lokalne sredine, Grada Dubrovnika te suradničkih organizacija i ustanova uspjeli smo realizirati prilično opsežan godišnji program.

U izvođenju tog programa svoj ogromni doprinos dali su članovi DND-a ulažući svoje slobodno vrijeme, vještinu i znanje u kvalitetu istog. Smatramo da svojim dugogodišnjim djelovanjem ispunjavamo našu funkciju i ciljeve u korist djece i za djecu. Sretni smo što se u naše aktivnosti uključuju novi volonteri i vanjski suradnici.

Zahvaljujemo na kraju svim ustanovama, udrugama i pojedincima koji su doprinjeli našem zajedničkom uspjehu i nadamo se da ćemo ostati „Grad po mjeri djeteta“.

 

Ankica Ćuić, predsjednica vr