Blog

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: “DJECA KOPIRAJU PONAŠANJE SVOJIH RODITELJA U KORIŠTENJU MEDIJA!”

Mamina škrinjica i JGL u suradnji sa Savezom društava “Naša djeca”, a pod okriljem programa “Roditelji na zadatku”, organizirali su online panel na temu “Utjecaj pojačane izloženosti djece i mladih digitalnim medijskim sadržajima u vrijeme pandemije”. Panel je održan 27. svibnja 2021. godine u 18.00 sati putem Zooma i YouTubea.

Tijekom pandemije koronavirusa, mladi i djeca su u većoj mjeri izloženi digitalnim sadržajima, pogotovo tijekom samoizolacije te u periodima pojačanih zaraza Covidom 19 kada se više vremena provodi doma. Tim povodom, stručnjakinje iz područja komunikacija, pedagogije i psihologije diskutirale su o medijskoj pismenosti djece i mentalnom zdravlju te su savjetovale roditelje kako pružiti djeci podršku tijekom ovog razdoblja.

Sudionice panele bile su:

  • doc. dr. sc. Lana Ciboci – potpredsjednica Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu te prodekanica za znanost i kvalitetu na Edward Bernays Visokoj školi za komunikacijski menadžment
  • prof. psihologije Sanda Puljiz Vidović – ravnateljica Centra za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica
  • prof. socijalni pedagog Sanja Radić Bursać – stručna suradnica u znanosti i visokom obrazovanju Nastavno-kliničkog centra Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
  • moderatorica panela bila je voditeljica Doris Pinčić.

U okviru panela predstavljen je video i priručnici o medijskoj pismenosti za najmlađe i osnovnoškolce u izdanju Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske i Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Društva “Naša djeca” Opatija. Sudionice ovog predstavljanja bile su: Sanja Škorić, dopredsjednica Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske i tajnica Društva “Naša djeca” Opatije i Manuela Kranjec, koordinatorica projekata Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske.

Doc. dr. sc. Lana Ciboci svojim uvodnim izlaganjem “Uloga roditelja u medijskom obrazovanju djece od najranije dobi” upozorila je da djeca i mladi danas kopiraju ponašanje svojih roditelja u korištenju medija te je u svom zanimljivom izlaganju istakla neke vrlo zabrinjavajuće fenomene ponašanja djece i mladih obzirom na uporabu medija:

  • Svake godine raste količina vremena koju djeca provode uz medije
  • Djeca s korištenjem digitalnih uređaja počinju sve ranije
  • Gotovo svaki peti roditelj nikad ili rijetko gleda sadržaje zajedno sa svojim djetetom
  • Svakom četvrtom djetetu u dobi od 9 do 11 godina uvijek je dopušteno od strane roditelja posjećivati društvene mreže
  • Četvrtina roditelja svojim predškolcima ne postavlja pravila vezano uz korištenje elektroničkih uređaja
  • 90% predškolske djece samostalno traži i pokreće sadržaje koje žele.

Uvodno izlaganje prof. psihologije Sande Puljiz Vidović “Mentalno zdravlje djece i mladih” bilo je puno zanimljivih činjenica i o posebnim okolnostima s kojima se susreću djeca i mladi u vrijeme pandemije kao što je primjerice online nastava:

• Više od 50% roditelja je procijenilo da je online oblik nastave teži za njihovo dijete
• Čak 48,6% učenika OŠ je izjavilo da im je online nastava teža, a 29,3% da im je lakša. Srednjoškolci su bili podijeljeni

“Djeca i mladi – iza i ispred EKRANA” bio je naziv uvodnog izlaganja prof. soc. pedagogice Sanje Bursač Radić u kojem se je panelistica osvrnula na motivaciju za korištenje digitalnih medija i društvenih mreža, te na nove fenomene i rizike virtualnog okruženja i zapravo gdje je ta granica između pozitivnog i prekomjernog korištenja Interneta odnosno potencijalnog razvoja ovisnosti.

Središnji dio panela bila je diskusija panelistica i moderatorice Doris Pinčić u kojoj su naše stručnjakinje odgovarale na pitanja roditelja koja su pristigla na ovu temu kod samih najava panela.

Panel je ukazao na važnost pravilnog odgoja djece i mladih o medijima odnosno na pravovremeno uvođenje znanja o medijskoj pismenost zbog brojnih negativnih posljedica koje mogu uslijediti ako isto izostane.

Pozivamo sve zainteresirane da snimku panela pogledaju na Youtube kanalu Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske:

Ovim putem zahvaljujemo svim sudionicima, panelisticama te partneru JGL-u na podršci u okviru društveno-odgovornog poslovanja. Zahvaljujemo svim roditeljima, bakama, djedovima i ostalima koji su se pridružili praćenju online panela.

Vidimo se na jesen s novim zanimljivim online panelom na neku drugu aktualnu temu vezanu uz odgoj i dobrobit djece i mladih!

Post a comment

I accept the Privacy Policy